U Baru obilježen Dan Evrope

"Ceremonija otvaranja počela je minutom ćutnje za žrtve tragičnih događanja u Srbiji", rečeno je iz Evropske kuće

10152 pregleda 56 reakcija 8 komentar(a)
Dan Evrope u Baru, Foto: Ana Burić
Dan Evrope u Baru, Foto: Ana Burić

Bar je jedinstveno i raznoliko mjesto koje spaja različite kulture i okuplja zajednice, baš kao i Evropska unija, kazala je ambasadorka Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Kako je saopšteno iz Evropske kuće, Popa je kazala da je upravo to razlog donošenja odluke da Bar bude domaćin obilježavanja praznika ujedinjene Evrope.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori je, kako se navodi, u partnerstvu sa Opštinom Bar obilježila Dan Evrope na barskoj promenadi gdje je postavljen cvjetni tepih i sajam ambasada zemalja članica EU, kao i projekata koje, prema njihovim riječima, finansiraju unija i Opština Bar.

"Ceremonija otvaranja počela je minutom ćutnje za žrtve tragičnih događanja u Srbiji. Na samom početku, u spomen sjenima nevino stradalih crnogorska operska diva Tamara Rađenović otpjevala je tradicionalnu crnogorsku numeru "Još ne sviće rujna zora", rečeno je iz Evropske kuće.

Obilježavanje Dana Evrope u Baru
Obilježavanje Dana Evrope u Barufoto: Ana Burić

Dodali su da je izvedena himna Crne Gore, kao i himna Evrope.

"Drago mi je što smo se okupili ovdje u Baru da obilježimo Dan Evrope. Spremili smo Vam bogat program i različite aktivnosti. Ali u svijetlu tragedije koja je pogodila Srbiju i zbog koje tuguje cio region, neke smo morali i odložiti" poručila je Popa.

Podršku u realizaciji cvjetnog tepiha pružila je, kako navode, Turistička organizacija (TO) Bar, kao i kompanije 2. decembar, Gold, Racc, Alegra krstarenja i Kalamper.

"Navodeći da je ceremonija u Baru započeta otvaranjem cvjetnog tepiha ambasadorka se zahvalila barskoj privrednoj zajednici koja je podržala njegovu izradi i dodala da će 24 hiljade sadnica koje ga čine biti potom zasađene na gradskim zelenim površinama", piše u saopštenju.

Popa je, dodaje se, kazala kako je poklanjanje cvijeća simbol prijateljstva, ljubavi i mira.

"To je naš znak prijateljstva građanima Bara, simbol jedinstva između EU i Crne Gore i simbol prijateljstva koji će ostati u ovom gradu još mnogo mjeseci" poručila je ona.

Prema njihovim riječima predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je, pozdravljajući prisutne, istakao da se grad Bar upisuje na mapu evropskih metropola koje zajedno slave veliki praznik, Dan Evrope, kao simbol ujedinjenja građana, kultura i nacija ali i simbol trijumfa razuma, antifašizma, slobode i pravde koji su, kako kaže, temelj Evrope ali i Bara i Crne Gore.

"Ujedinjeni u različitosti", parola je pod kojom se evropski kontinent ujedinio ovoga dana. To je rečenica koju mi ovdje u podnožiju Rumije i Tuđemila, odlično razumijemo i koju suštinski vjekovima živimo- živimo ujedinjeni u svojim različitostima koje su naše najveće bogatstvo. Danas ovdje, nažalost, ujedinjeni smo i u zajedničkoj boli, zbog tragedija koje su se desile u našem susjedstvu, u kojima su živote izgubili nedužni ljudi, i posebno tragično djeca, zato želim i da se odavde sjetimo njihove žrtve i da im u ime Bara i njegovih ljudi odam poštu i vječni mir." poručio je Raičević.

On se, kako je rečeno, zahvalio svima koji su svojim prisustvom i izlaganjem autentičnih proizvoda svojih država, donijeli dio svoje kulture i tradicije u Bar, ističući da je obilježavanje Dana Evrope u Baru prilika da „okupljeni oko ideje zajedništva, napretka i radosti, dodatno upoznamo jedni druge".

"Prilika da se međusobno bolje razumijemo i prihvatamo i da na ovaj način shvatimo koliko toga imamo zajedničkog što nas spaja i uvezuje kao Evropljane, a prije svega kao ljude", kazao je Raičević.

Kako je saopšteno, na EU sajmu su učestvovale ambasade Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Kraljevine Švedske u Crnoj Gori.

Bonus video: