"Čistoća" i Čađenović da plate 2.500 jer Hota nisu vratili na posao

Podgoričko komunalno preduzeće nije postupilo po presudama Osnovnog suda. Iz kabineta gradonačelnice nisu komentarisali to što se tako troši novac građana

51291 pregleda 186 reakcija 21 komentar(a)
Jednom vraćen na posao, ali na popunjeno radno mjesto: Hot, Foto: Boris Pejović
Jednom vraćen na posao, ali na popunjeno radno mjesto: Hot, Foto: Boris Pejović

Sa računa podgoričke “Čistoće” biće naplaćeno 2.000 eura, a računa odgovornog lica, izvršnog direktora Andrije Čađenovića (DPS), 500 eura, jer to komunalno preduzeće nije izvršilo svoju obavezu po presudi Osnovnog suda iz maja prošle, odnosno februara ove godine i nisu bivšeg zaposlenog Denisa Hota vratili na posao.

”Na osnovu isprave - pravosnažne i izvršne presude Osnovnog suda u Podgorici P.br. 2159/21 od 16. 05. 2022. godine i po rješenju ovog suda I.br. 70/23 od 20. 02. 2023. godine, određuje se izvršenje protiv izvršnog dužnika, sprovođenjem izrečenih novčanih kazni u iznosu od 2.000 eura za izvršnog dužnika i 500 eura za odgovorno lice kod izvršnog dužnika”, piše u rješenju izvršnog sudije Mladena Paunovića u slučaju Hota i njegovog bivšeg poslodavca.

U rješenju koje je donijeto 21. aprila, navodi se i da će, ako u roku od 15 dana Hota ne vrate na posao, na radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i sposobnostima, “Čistoća” biti kažnjena uvećanim iznosom, kaznom od 2.500, a Čađenović kao odgovorno lice, 800 eura.

”Rješenjem ovog suda I.br. od 20. 02. 2023, na osnovu izvršne isprave - presude Osnovnog suda u Podgorici P.br. 2159/21 od 16. 05. 2022. godine, na predlog izvršnog povjerioca (Hota) određeno je izvršenje protiv izvršnog dužnika (“Čistoća”) i naloženo izvršnom dužniku da u roku od osam dana od dana prijema rješenja vrati izvršnog povjerioca na rad na neodređeno radno vrijeme i rasporedi na poslove i radne zadatke koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi i radnim sposobnostima”, piše u obrazloženju i podsjeća se da je istim rješenjem, ako to komunalno preduzeće u ostavljenom roku ne ispuni obavezu, određena novčana kazna za “Čistoću” u iznosu od 2.000, a Čađenovića 500 eura.

U istom rješenju piše i da će, ako “Čistoća” u datom roku ne ispuni svoju obavezu, sud odrediti novi rok i izreći novu kaznu, u većem iznosu.

Sud u obrazloženju navodi na to da “Čistoća” nije ni na dan donošenja rješenja ispunila obavezu, potvrđuje podnesak koji je Hot podnio 13. aprila.

Spor sa “Čistoćom” traje od 2019, kad je Hot dobio otkaz
Spor sa “Čistoćom” traje od 2019, kad je Hot dobio otkazfoto: Savo Prelević

”Iz kojeg suštinski proizilazi da izvršni dužnik nije postupio po nalogu suda, budući da izvršni povjerilac nije dobio obavještenje o vraćanju na rad, niti bilo drugo obavještenje u vezi predmetne pravne stvari”, navodi se u rješenju.

Izvrni sudija dodaje i da je istog dana i “Čistoća” podnijela podnesak, i da u njemu navode da su postupili po predmetnom rješenju i preduzeli sve radnje iz svoje nadležnosti, “ali da nije ovlašten da povjeriova rasporedi na rad, sve dok ne dobije saglasnost osnivača - Glavnog grada... na koji način potvrđuje da nije postupio po predmetnoj izvršnoj ispravi”.

U obrazloženju rješenja dodaje se da sud, na osnovu navedenog, utvrđuje da obaveza i dalje nije izvršena i da su se time stekli uslovi za dalje izricanje novčanih kazni u većim iznosima i sprovođenje kazni po ranijem rješenju o izvršenju...

Iz Glavnog grada i kabineta gradonačelnice Olivere Injac nisu odgovorili “Vijestima”, pored ostalog, o postupanju menadžmenta “Čistoće” u prethodnom periodu, u konkretnom slučaju, kao ni to što se iz budžeta Glavnog grada izdvaja novac zbog takvog postupanja.

Injac je funkcionerka Pokreta Evropa sad i za gradonačelnicu Podgorice izabrana je 13. aprila. Hot je u Skupštini Glavnog grada odbornik istog pokreta.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) prije dvije godine dodijelila je Hotu status zviždača. “Čistoći” je tada iz ASK data preporuka da bivšem zaposlenom omogući da se rasporedi na radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi, radnim sposobnostima, znanju i iskustvu.

Hot je nakon otkaza u “Čistoći” 2019. godine, na osnovu presude u njegovu korist, vraćen na posao 11. maja 2021, ali je raspoređen na drugo, već popunjeno radno mjesto. Istog dana kad je došao na posao, uručeno mu je obavještenje o prestanku potrebe za njegovim radnim angažmanom i rješenje o godišnjem odmoru.

Bonus video: