Raznovrsna ponuda voća i povrća na podgoričkim tržnicama

Mladi krompir se na Maloj pijaci cijeni od 70 centi do dva eura po kilogramu, a na Zelenoj tržnici minimalno treba izdvojiti 1,4, a najviše 1,5 euro za istu količinu

5434 pregleda 17 komentar(a)
Paradajz i do tri eura: Zelena pijaca, Foto: BORIS PEJOVIC
Paradajz i do tri eura: Zelena pijaca, Foto: BORIS PEJOVIC

Ponuda na tezgama na dvije glavne gradske tržnice u Podgorici je bogata i raznovrsna, što je uobičajeno za ovo doba godine. Cijene namirnica na Zelenoj tržnici u “Gintašu” i Maloj pijaci u sklopu tržnog centra “Bazar” se razlikuju, pa će potrošači uštedjeti više novca ako se odluče za jednu ili drugu pijacu, zavisno od vrste i kvaliteta proizvoda koji trguju.

Za kilogram starog krompira se na Zelenoj tržnici mora izdvojiti od 90 centi do 1,2 eura, dok je isti proizvod na Maloj pijaci moguće naći po cijeni od jednog do 1,2 eura. Mladi krompir se na Maloj pijaci cijeni od 70 centi do dva eura po kilogramu, a na Zelenoj tržnici minimalno treba izdvojiti 1,4, a najviše 1,5 euro za istu količinu.

Cijena crnog luka se kreće u rasponu od 1,7 do 1,8 eura po kilogramu na Zelenoj tržnici, dok se na Maloj pijaci može trgovati po cijeni od 1,5 do dva eura. Kilogram mladog luka se može naći za najmanje 1,7 eura na Zelenoj tržnici, odnosno dva eura na Maloj pijaci. Na tezgama koje nude veći kvalitet proizvoda, za ovo povrće treba izdvojiti tri eura na obje pijace.

Šargarepa se plaća od 70 centi do 1,5 eura za kilogram na Zelenoj tržnici, a na Maloj pijaci od 1,3 do dva eura. Kilogram paprika, zavisno od vrste, cijeni se od tri do četiri eura na Maloj pijaci, a na Zelenoj tržnici se može naći po cijeni od 2,5 do četiri eura. Paradajz na Maloj pijaci drži cijenu od dva do tri eura, dok se na Zelenoj pijaci trguje za 2,5, odnosno tri eura.

I cijene voća variraju, pa se kilogram banana na Zelenoj tržnici nalazi po cijeni od 1,8 do dva eura, dok se na Maloj pijaci mogu naći isključivo po cijeni od dva eura. Kilogram pomorandži će kupce na Maloj pijaci koštati od 1,5 do dva eura, a na Zelenoj pijaci će za ovaj proizvod izdvojiti od 1,2 do 1,8 eura. Jabuke su povoljnije na Zelenoj pijaci, gdje će građani za kilogram izdvojiti od 80 centi do jednog eura. Tezge na Maloj pijaci isti proizvod nude po cijeni od jednog do 1,7 eura.

Mliječni proizvodi su takođe dostupni kupcima na obje gradske pijace. Raspon cijena starog sira se kreće od četiri do osam eura na Zelenoj tržnici, odnosno od sedam do osam eura na Maloj pijaci. Kilogram mladog sira se može naći po cijeni od šest eura na Zelenoj tržnici, Mala pijaca za ovaj proizvod nudi cijenu od pet do šest eura. Kajmak se na obje pijace može kupiti po cijeni od 12 do 13 eura.

Cijena jaja na Maloj pijaci je od 18 do 25 centi po komadu, dok je na Zelenoj tržnici za komad neophodno platiti od 18 do 30 centi.

Autori su studenti novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, na praksi u “Vijestima”

Bonus video: