CDT: Borba protiv dezinformacija zahtijeva jasne korake

Ocjenjuje se da polarizacija u crnogorskom društvu, partijske borbe i teškoće postizanja konsenzusa oko osnovnih vrijednosti, otvaraju prostor za razne negativne uticaje

2309 pregleda 0 komentar(a)
Borba protiv dezinformacija i negativnih stranih uticaja, Foto: Centar za demokratsku tranziciju
Borba protiv dezinformacija i negativnih stranih uticaja, Foto: Centar za demokratsku tranziciju

Crnogorsko zakonodavstvo, uz sve protivrječnosti, omogućava solidnu osnovu za borbu protiv dezinformacija, ali ga je nužno unaprijediti i strateški osnažiti, zaključeno je u analizi “Traženje ravnoteže: odgovor na dezinformacije i zaštita slobode izražavanja”.

Analizu koju je uradio Sergej Sekulović, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pripremio je u okviru aktivnosti u borbi protiv dezinformacija i negativnih stranih uticaja.

Kako je saopšteno iz CDT-a, u Analizi je zaključeno da bi ciljevi budućih strateških dokumenata i regulatornih rješenja trebalo da budu očuvanje slobode izražavanja, svođenje rizika na najmanju moguću mjeru, osnaživanje društva da se nosi sa dezinformacijama i povećanje transparentnosti i odgovornosti.

Ocjenjuje se da polarizacija u crnogorskom društvu, partijske borbe i teškoće postizanja konsenzusa oko osnovnih vrijednosti, otvaraju prostor za razne negativne uticaje.

"Opasnosti su ogromne, bilo da se radi o organizovanom miješanju trećih strana s ciljem uticaja na javno mnjenje i izborni proces ili zloupotrebi borbe protiv dezinformacija nacionalnih vlasti u cilju gušenja opozicije i učvršćivanja sopstvene moći, pa sve do ograničenja slobode govora od strane korporacija na proizvoljan način sa ciljem promovisanja sopstvene ideološke pozicije", ističu iz CDT-a.

Prema njihovim riječima, države različito pristupaju problemu dezinformacija, pa je u analizi dat osvrt na iskustva pojedinih demokratskih država.

"Ono što se uočava u pristupu zemalja Evropske unije je da se restriktivnim mjerama pokušavaju razotkrivati dezinformacije i smanjiti vidljivost sadržaja, dok se proaktivnim mjerama, dugoročno i sistemski, jača medijska pismenost i poboljšava društvena otpornost", navode iz CDT-a.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da se demokratija i ljudska prava moraju braniti i da zato odgovor na dezinformacije mora biti ozbiljan i dobro izbalansiran.

Potrebno je, kako su ocijenili, usvojiti Medijsku strategiju koja će tretirati na adekvatan način pitanja dezinformacija i govora mržnje i ubrzati implementaciju Strategije sajber bezbjednosti.

"Na zakonodavnom planu, neophodno je izmijeniti i dopuniti Zakon o medijima i Krivični zakonik Crne Gore, donijeti Zakon o informacionoj bezbjednosti, te precizirati govor mržnje kroz krivično zakonodavstvo", naglasili su iz CDT-a.

Navodi se da je potrebno uspostaviti parlamentarni odbor koji bi se bavio neželjenim stranim uticajima i dezinformacijama.

"O uspješnoj borbi protiv dezinformacija se ne može govoriti bez jačanja medijskog profesionalizma i medijske pismenosti, a za to je potrebna aktivna uloga i podrška države. Potrebno je i da državni organi razvijaju svoje komunikacione strategije dajući tačne i brze informacije", zaključili su iz CDT-a.

Bonus video: