HRA: Pronaći i kazniti osobe koje su prijetile Petru Markoviću

Istakli su da nije važno kako je odjeven onaj koji govori, već šta govori

7387 pregleda 0 komentar(a)
Akcija za ljudska prava, Foto: HRA
Akcija za ljudska prava, Foto: HRA

Crnogorsko društvo mora usvojiti toleranciju različitosti, a ona podrazumijeva izostanak uniformisanosti, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Ta nevladina organizacija, kako navode, oštro osuđuje prijetnje fizičkim nasiljem psihologu Petru Markoviću iz Bara zbog njegovog vizuelnog identiteta.

"Očekujemo da osobe koje su prijetnje uputile budu otkrivene i procesuirane u njegovom i opštem interesu", kazali su iz HRA.

Istakli su da nije važno kako je odjeven onaj koji govori, već šta govori.

"Marković je posljednjih dana prosvećeno govorio o potrebi da se temeljnom reformom vaspitanja i obrazovanja utiče na podsticanje empatije i smanjivanje agresivne komunikacije koja eskalira u najstrašnije oblike nasilja", dodali su iz HRA.

Kako tvrde, prijetnje linčovanjem i sličnim fizičkim nasiljem, upućene Markoviću, predstavljaju radnju krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

"To se mora efikasno procesuirati i kažnjavati da se ne bi ponavljalo i dovelo do ozbiljnijih posljedica", naglasili su.

Podsjetili su da je Crna Gora svaki oblik mržnje i netrpeljivosti izričito zabranila svojim Ustavom, Krivičnim zakonikom i drugim zakonima.

"Očekujemo da se svaki oblik izazivanja i podsticanja mržnje po diskriminatornim osnovama procesuira, da se procesuiraju svi stariji od 14 godina, koji podliježu krivičnoj i prekršajnoj odgovornosti, a da roditelji odgovaraju za štetu koju nezakonitim ponašanjem pričine mlađa djeca", rečeno je iz HRA.

Kako se navodi u saopštenju, iz te nevladine organizacije apeluju na donosioce odluka da pokažu odgovornost u svom djelovanju, a posebno u kreiranju javnog mnjenja, kao i da promovišu toleranciju.

"Jedino na taj način, uz zakonsko i posvećeno djelovanje nadležnih institucija, možemo osigurati klimu u kojoj se možemo nadati sigurnosti za sve nas i našu djecu", zaključili su.

Bonus video: