Predstavnici ZSO u Briselu: Nastaviti sa usklađivanjem politike i prakse sa standardima Evropske unije

Sljedeći sastanak ZSO će se održati u Kolašinu u Crnoj Gori, u oktobru 2023. godine

3013 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednici crnogorskih opština u posjeti Briselu, Foto: Opština Bijelo Polje
Predsjednici crnogorskih opština u posjeti Briselu, Foto: Opština Bijelo Polje

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović boravio je u radnoj posjeti Briselu, gdje je učestvovao u radu Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore (ZSO), koji se održavao 4. i 5. maja", saopšteno je iz bjelopoljske Opštine.

U okviru tema „Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i uticaj na lokalni nivo“ i „Laboratorija za razvoj kapaciteta: Vještine koje su najpotrebnije u Crnoj Gori“, sjednicama je ko-predsjedavao predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

„Potrebno je nastaviti sa naporima na usklađivanju naše politike i prakse sa standardima Evropske unije, posebno u oblastima životne sredine, transporta, energije i digitalizacije. Ovo zahtjeva značajna ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i istraživanje, kao i izgradnju kapaciteta naše javne uprave i civilnog društva. Kao predstavnici lokalne samouprave, u potpunosti smo posvećeni procesu evropskih integracija i davanju doprinosa njegovom uspjehu. Verujemo da je uključivanje lokalnih zajednica od suštinskog značaja za demokratski legitimitet i efikasnu primjenu politika i programa EU“, ocjenio je predsjednik opštine Bar Dušan Raičević, koji je ko-predsjedavao 18. sastankom Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore (ZSO).

Na sastanku su pored predsjednika Opštine Bijelo Polje i Bar učestvovali članovi ZSO iz Crne Gore: Željko Komnenović, predsjednik Opštine Tivat, Vladimir Martinović, predsjednik Opštine Kolašin i Radoš Žugić, predsjednik Opštine Žabljak, koji su sa kolegama iz EU razmjenili svoja razmišljanja o temama koje su bile predmet diskusije. Takođe, sastancima je prisustvovala i generalna sekretarka Zajednica opština Crne Gore Mišela Manojlović.

U fokusu sastanka je bila i tema razvoja kapaciteta i vještina koje su trenutno najpotrebnije u Crnoj Gori ali i drugim zemljama Evrope. U okviru debate istaknuto je da tehnološke, ekološke i demografske promjene menjaju način na koji radimo, učimo, učestvujemo u društvu i živimo svoj svakodnevni život.

Takođe je istaknuto da je promjenjljivo životno i radno okruženje prilično izazovno za lokalne uprave koje mu moraju prilagođavati svoje politike, što znači snažno podsticati programe razvoja vještina na lokalnom nivou nephodne za usklađivanje potreba građana i usluga na lokalnom nivou.

O pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji i uticaju na lokalni nivo govorili su i predsjednik italijanske regije Veneto i ko-predsjedavajući ZSO-a Roberto Ćambeti, Majkl Miler, šef jedinice za Srbiju i Crnu Goru, DG NEAR, Anđelka Rogač, zamjenica šefa Misije Crne Gore pri EU i Vanja Starovlah, pomoćnica generalne sekretarke Zajednici opština za evropske integracije.

Sljedeći sastanak ZSO će se održati u Kolašinu u Crnoj Gori, u oktobru 2023. godine.

Bonus video: