Polaganje vozačkih ispita odlaže se do daljeg, Ministarstvo prosvjete imenuje nove članove ispitnih komisija

Da Ministarstvo prosvjete priprema odluku o izmjeni članovi komisija za polaganje vozačkih ispita saznalo se, 3. maja ove godine, na sastanku i prostorijama tog Ministarstva, gdje su se okupili budući članovi ispitnih komisija

26385 pregleda 41 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete priprema put za imenovanje novih članova ispitnih komisija za polaganje vozačkog ispita, a svim auto-školama u Crnoj Gori poslat je i dopis u kojim ih obavještavaju da se naredni rok za polaganje vozačkih ispita do daljeg neće organizovati.

Da Ministarstvo prosvjete priprema odluku o izmjeni članovi komisija za polaganje vozačkih ispita saznalo se, 3. maja ove godine, na sastanku i prostorijama tog Ministarstva, gdje su se okupili budući članovi ispitnih komisija.

Narednog dana, Ministarstvo prosvjete svim auto-školama poslalo je obavještenje za obustavu polaganja vozačkih ispita, ali bez objašnjenja zbog čega su se odlučili na takav korak.

Upućeni tvrde, da Ministarstvo prosvjete planira da u komisije za polaganje vozačkih ispita imenuje nove članove koji navodno nemaju licencu za ovlašćene ispitivače te da se sve kosi sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja (ZOBS), kojim je propisano da članovi ispitne komisije mogu biti samo ovlašćeni ispitivači sa izdatom licencom.

Zbog najave odlazeće garniture Ministarstva prosvjete danas je održan i Upravni odbor Udruženja auto-škola, koji bi trebalo da usvoje smjernice kako da se obrate javnosti, zbog kako su nezvanično kazali "Vijestima" - nezakonitog ponašanja Ministarstva prosvjete ali i ćutnje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Mi nijesmo u toku, ali ovo što se radi i kako se radi je nezakonito i suprotno ZOBS-u. Ovo što čujemo i znamo je van pameti, ali je očigledno da neko tjera vodu na svoju vodenicu", kazao je sagovornik "Vijesti" iz podgoričke auto-škole, koji nije želio da se imenuje dok Upravni odbor ne zauzme stav i obrati se javnosti.

Prema nezvaničnim podacima "Vijesti", a na osnovu spiska koji je dostupan, ministar Miomir Vojinović planira da u komisije, kao predstavnike tog Ministrastva ali i Ministarstva unutrašnjih poslova, odredi članove, koji ne samo što ne ispunjavaju uslove po ZOBS-u već i nemaju odgovarajuće kategorije za vozača u odnosu na one koje će ispitivati.

Upućeni tvrde, da većina onih koji bi trebalo da se imenuju u komisije, imaju samo položenu B kategoriju, ali će zato ukoliko ovakva odluka prođe, ispitivati polaganje A - motor, C - kamion ili autobus...

Za buduće članovi komisija za polaganje vozačkih ispita, kako je sada poznato, predoženi su šefica kabineta ministra prosvjete, nministrov rođeni brat što je suprotno Zakonu o konfliktu interesa, službenici raznih obrazovnih ustanova, profesori engleskog jezika, direktor Policijske akademije, službenik, koji ima diplomu kuvara, službenici Sektora granične policije, specijalnih jedinica...

Bonus video: