Propao plan da i nevozači testiraju

Polaganje vozačkih ispita odlaže se do daljeg, Ministarstvo prosvjete zasada odustalo od imenovanja novih članova ispitnih komisija

42262 pregleda 161 reakcija 22 komentar(a)
Tvrde da će ubrzo biti poznat datum polaganja, Foto: Shutterstock
Tvrde da će ubrzo biti poznat datum polaganja, Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete navelo je da nije došlo do promjene članova ispitnih komisija za polaganje vozačkih ispita, ali sudeći prema saopštenju, nijesu odustali od te namjere već su naglasili da “ukoliko ispitne komisije budu formirane o tome će obavijestiti aktuelne članove, auto-škole ali i zainteresovanu javnost”...

Saopštenje Ministarstva prosvjete uslijedilo je odmah nakon što su u parlamentu, poslanici SNP-a Dragan Ivanović, Dragan Vukić, Milosava Paunović i Bogdan Božović povukli zahtjev da se na dnevni red sjednice uvrsti Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koji su prošle sedmice predali predsjednici parlamenta.

SNP kao predlagač, između ostalog, tražio je izmjene ZOBS-a, prema kojima ispitivači koji imaju više od dvije godine rješenje da budu u komisijama za polaganje vozačkih ispita, ne moraju da polažu za licencu već je dobijaju po automatizmu.

Ministarstvo prosvjete plan o mijenjanju članova ispitnih komisija, ali i o obustavi polaganja vozačkih ispita, donijelo je u tajnosti, a sve se saznalo 3. maja kada su se na sastanku u prostorijama tog Ministarstva, okupilo 20-ak potencijalnih članova ispitnih komisija za polaganje vozačkog ispita.

Narednog dana, Ministarstvo prosvjete svim auto-školama poslalo je obavještenje da se do daljeg obustavlja polaganje vozačkih ispita, ali bez objašnjenja zbog čega su se odlučili na takav korak.

Upućeni su “Vijestima” kazali da je Ministarstvo prosvjete planiralo da u komisije za polaganje vozačkih ispita imenuje nove članove koji nemaju licencu za ovlašćene ispitivače, te da se sve kosi sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, kojim je propisano da članovi ispitne komisije mogu biti samo ovlašćeni ispitivači sa licencom.

Iz Ministarstva prosvjete saopštili su da će u najskorijem mogućem roku organizovati naredni ispitni rok za polaganje vozačkog ispita i da će o tome blagovremeno obavijestiti javnost.

U saopštenju navode da nije došlo do promjene članova ispitnih komisija već da su oni inicirali proširenje broja ispitnih komisija s trenutnih 14 na 20...

”U prethodnom periodu Ministarstvo prosvjete je prema UP, zbog realne potrebe usljed povećanja vremenskog trajanja vozačkog ispita, odnosno njegovog dijela koji se odnosi na praktični dio ispita na javnom putu, iniciralo proširenje broja ispitnih komisija s trenutnih 14 na 20. U gotovo svakodnevnoj komunikaciji s predstavnicima Uprave policije došlo se do zaključka da je ova promjena nužna kako bi se ispiti realizovali u skladu sa propisima iz ove oblasti. Članovi ispitnih komisija se ne biraju po partijskim i rodbinskim vezama, već u skladu s propisima koji regulišu ovu oblast”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

polaganje vozačkog
foto: Shutterstock

Oni su na dio primjedbi koje se odnose na ovlašćene ispitivače saopštili da su donijeli Pravilnik kojim je regulisana ta oblast.

”U skladu s ovim Pravilnikom, licenca za ovlašćenog ispitivača, prema prelaznim odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, izdaće se licu koje je prije početka primjene ovog zakona bilo, u periodu od najmanje dvije godine, član ispitnih komisija za polaganje vozačkog ispita kao predstavnik organa državne uprave nadležnog za poslove obrazovanja ili Uprave policije. Da bi svi zainteresovani mogli da steknu licencu, potrebno je bilo pripremiti i Program obrazovanja. U tom pravcu, Ministarstvo prosvjete je iniciralo izradu istog kod JU Centar za stručno obrazovanje, kao jedine institucije u Crnoj Gori koja je nadležna za izradu. U tom pravcu očekujemo da će Program biti brzo završen i na taj način stvorena mogućnost sticanja licence za ovlašćene ispitivače za sve zainteresovane”, piše u saopštenju.

Zbog svojevrsnog blic-kriga, juče je održan Upravni odbor Udruženja auto-škola koji bi trebalo da usvoje smjernice kako da se obrate javnosti, zbog, kako su nezvanično kazali, “Vijestima” - nezakonitog ponašanja Ministarstva prosvjete, ali i ćutnje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

auto-škola
foto: Shutterstock

Prema nezvaničnim podacima, ministar Miomir Vojinović planirao je da u komisije, kao predstavnike tog Ministrastva ali i Ministarstva unutrašnjih poslova, odredi članove koji ne samo što ne ispunjavaju uslove po ZOBS-u, već i nemaju odgovarajuće kategorije za vozača u odnosu na one koje će ispitivati.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da je uvidom u spisak koji je poznat u Ministarstvu prosvjete lako utvrditi da je plan bio da se za članove novih komisija imenuju ljudi bez licence, bliski ministru Vojinoviću.

”Uvidom u tak spisak, Iako je utvrditi da većina njih nema nikakve veze sa bezbjednošću saobraćaja i obrazovanju odraslih, a pojedini nisu čak ni vozači. Očigledno da su ih neki drugi kriterijumi preporučili da budu članovi ispitnih komisija za polaganje vozačkog ispita”, navodi sagovornik “Vijesti”.

Obustavom polaganja najviše pogođene auto-škole

U Crnoj Gori licencu ima 68 auto-škola, koje su Pravilnikom Ministarstva prosvjete natjerane da kupe nova vozila, uplate novac da bi bile licencirane, naprave nove poligone...

Auto-škole su i najviše pogođene odlukom Ministrastva prosvjete, da se sva polaganja vozačkih ispita do daljnjeg, stopiraju.

Zbog najave o izmjeni članova komisija, licencirani ispitivači najavili su tužbe, ali i krivične prijave.

Neki od njih su u izjavi “Vijestima” kazali da su Ministarstvo prosvjete i MUP imali prečeg posla u uređenju ove oblasti, gdje je godinama zabrinjavajuće stanje bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

Bonus video: