Ko je kriv za stari softver u Fondu rada?

"Stupanjem na dužnost 10. 11. 2022. godine zatekla sam neadekvatan i zastario sofvter, koji se ne poklapa sa ugovornim obavezama između Smart Tech d.o.o. i Fonda rada. Nakon reinstalacije kompjutera i pored svih ugovorenih usluga nadogradnje sistema, mi nemamo softver, osim na jednom izolovanom nereinstaliranom kompjuteru", piše u dopisu Zorić Jelić

11708 pregleda 20 reakcija 4 komentar(a)
Fond rada u staroj zgradi Vlade, Foto: Savo Prelević
Fond rada u staroj zgradi Vlade, Foto: Savo Prelević

Menadžment Fonda rada tražio je od resora javne uprave da im se pomogne da utvrde da li je softver koji im je isporučen i onaj koji su naručili, jer je, kako tvrde "neadekvatan i zastario".

Iz Ministarstva javne uprave (MJU) su "Vijestima" rekli da su odgovorili toj instituciji "u skladu sa važećim propisima i prepoznatim nadležnostima MJU u tim propisima". Iz firme Smart Tech koja je isporučila softver, kazali su da su ispoštovali sve obaveze predviđene ugovorom, da sa Fondom rada već duže nemaju saradnju, te i da je MJU nadgledalo reinstaliranje računara u državnim organima.

Vršiteljka dužnosti direktora Fonda rada Jelisaveta Zorić Jelić krajem aprila uputila je MJU, odnosno Dušanu Poloviću, generalnom direktoru Direktorata za infranstrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i elektronske servise, molbu za formiranje komisije koja bi utvrdila stanje informacionog sistema u toj instituciji.

"Obraćam se sa molbom da nam pomognete u rješavanju problema koji je nastao sa informatičkom firmom d.o.o. Smart Tech, na način što ćete formirati Komisiju od IT stručnjaka, čiji će zadatak biti da utvrdi stanje informacionog sistema u Fondu, u smislu poređenja naručenog i isporučenog softvera, pri čemu je naručilac Fond rada, a dobavljač d.o.o. Smart Tech", piše u dopisu Zorić Jelić, u koji su "Vijesti" imale uvid.

Kako je navela, Fond rada je 18. maja 2018. godine naručio i platio uslugu izrade sistema za upravljanje dokumentima (Document Management System, DMS), nadogradnju na postojeći sistem i održavanje.

"Ugovorom je preciziran razvoj i implementacija DMS sistema sa funkcionalnostima i održavanje postojećeg sistema. Ukupna cijena za navedene usluge je iznosila 11.338 eura i plaćena je u predviđenom roku. Nakon godinu dana, 6. 6. 2019. godine potpisali smo novi ugovor o održavanju postojećeg sistema... softvera baze, pri čemu su obaveze Smart Tech d.o.o. precizirane članom 1 i podrazumijevaju ugradnju novih verzija softvera. Uslugu smo platili u predviđenom roku 3.300 eura", piše u dopisu v.d. direktorice Fonda rada.

Kako navodi, nakon toga, 14. aprila 2020, Fond rada je sklopio ugovor o pružanju usluge izrade informacionog sistema za kancelarijsko poslovanje, u kojem je navedena i specifikacija isporučenih usluga. Dodaje i da su ugovorne obaveze u iznosu 8.990 eura plaćene u predviđenom roku. Ukupan iznos koji je Fond rada platio Smart Tech d.o.o. od 2011. godine do decembra 2022, kako je navela, iznosi oko 60.000 eura.

"Stupanjem na dužnost 10. 11. 2022. godine zatekla sam neadekvatan i zastario sofvter, koji se ne poklapa sa ugovornim obavezama između Smart Tech d.o.o. i Fonda rada. Nakon reinstalacije kompjutera i pored svih ugovorenih usluga nadogradnje sistema, mi nemamo softver, osim na jednom izolovanom nereinstaliranom kompjuteru", tvrdi Zorić Jelić, navodeći da u Fondu nemaju stručna lica koja bi mogla da procijene stepen implementacije ugovora.

Iz firme Start Tech tvrde da je softver urađeno u skladu sa ugovorenim obavezama, a da je MJU nadgledalo reinstaliranje računara u državnim organima.

"Fond rada jeste korisnik softvera koji smo mi kreirali, a odnosi se na upravljanje dokumentacijom. Sve ugovorne obaveze koje smo imali tokom našeg angažovanja smo u potpunosti i realizovali. Nažalost, saradnja sa Fondom praktično ne postoji već duži vremenski period pa sada nemamo ni uvid u to da li se pomenuti softver koristi i u kom obimu. Smart Tech nije ni bio angažovan na reinstalaciji računarske opreme (svima je poznato da je MJU realizovalo i nadgledalo reinstaliranje računara u državnim organima. Svakako, sam softver na serveru, kao i podaci su sačuvani i o tome smo savjesno brinuli tokom našeg ugovornog odnosa", rekao je "Vijestima" izvršni direktor te firme Stevo Baćović.

Kako je kazao, slična softverska rješenja Smart Techa za upravljanje dokumentima “koriste brojne druge institucije u Crnoj Gori”.

Iz resora ministra u tehničkom mandatu Maraša Dukaja, redakciji su kazali da je "nakon zaprimanja akta Fonda rada po proceduri i dodjeli u rad, Fondu rada upućen odgovor, u skladu sa važećim propisima i prepoznatim nadležnostima MJU u tim propisima".

Bonus video: