Frontex duž cijele državne granice Crne Gore

Sporazum između Crne Gore i Agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu

12588 pregleda 26 reakcija 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Članovi Agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) mogu se angažovati za operacije u Crnoj Gori, na pisani zahtjev ovdašnjih nadležnih tijela.

To se između ostalog navodi u Sporazumu između Evropske unije i Crne Gore, nakon odluke o zaključenju koju je donio Savjet Evropske unije.

Tim dokumentom, kako piše, uređuju se svi aspekti potrebni za raspoređivanje timova za upravljanje granicama iz stalnih snaga evropske granične i obalske straže u Crnu Goru u vezi s kojima članovi timova mogu izvršavati izvršne ovlasti.

"Raspoređivanje... može se odvijati na državnom području Crne Gore. Podložno obvezama stranaka na temelju prava mora... operativne aktivnosti mogu se provoditi i u isključivom ekskluzivnom ekonomskom pojasu Crne Gore (područja koja se nalaze izvan teritorijalnih voda i uz njih)... Operativne aktivnosti koje se sprovode na temelju ovog Sporazuma ne utiču na obveze traganja i spašavanja koje proizlaze iz prava mora... Ni ovaj Sporazum, ni bilo koji čin... uključujući uspostavljanje operativnih planova ili učestvovanje u prekograničnim operacijama, ne utiču na status i razgraničenje državnih područja država članica i Crne Gore na temelju međunarodnog prava", navodi se.

U predlogu osnove za vođenje pregovora sa EU, država je početkom godine konstatovala da su saglasni sa preporukama iz Strategije prošrenja za Zapadni Balkan, koje su se odnosile na dodatno unaprjeđenje koordinacije sa agencijama Evropske unije u oblasti bezbjednosti granica i upravljanja migracijama...

"U odnosu na prethodni sporazum u okviru kojeg je Crnoj Gori pružena pomoć u oblasti upravljanja granicom i eventualnim kriznim situacijama koje se odnose na pojačani priliv migranata sa Bliskog Istoka i konfliktnih područja samo na zajedničkoj granici sa EU državama (Hrvatska i Italija) novim sporazumom Savjet EU predviđa šire nadležnosti FRONTEX-a i to na granicama Crne Gore prema trećim zemljama (Albanija, Kosovo, Srbija, Bosna i Hercegovina) odakle je najveći priliv migranata i nedozvoljenih prelazaka državne granice. Sporazumom se predviđaju i zajedničke operativne aktivnosti timova FRONTEX-a sa Graničnom policijom Crne Gore. Budući na oblast koju tretira, očekuje se da će predmetni sporazum imati pozitivne implikacije na vođenje pregovora u oblasti vladavine prava, odnosno pregovaračko poglavlje 24", navodi se u Vladinom dokumentu.

U sporazumu se navodi i da su sve prostorije i objekti Agencije u Crnoj Gori nepovredivi, odnosno izuzeti od pretresa, rekvizicije, konfiskacije ili eksproprijacije.

"U odnosu na Agenciju ne mogu se preduzeti nikakve mjere izvršenja. Vlasništvo i imovina Agencije ne podliježu nikakvoj administrativnoj ili zakonskoj mjeri ograničavanja. Vlasništvo Agencije ne može se zaplijeniti radi izvršenja presude, odluke ili naloga. Crna gora dopušta unošenje i odnošenje predmeta i opreme koje je Agencija rasporedila u Crnu Goru u operativne svrhe. Agencija je oslobođena svih dažbina (uključujući carinu) i poreza, kao i svih zabrana i ograničenja na uvoz i izvoz predmeta namijenjenih njenoj službenoj upotrebi", dodaje se u Sporazumu.

Bonus video: