Pali i novi testovi za vožnju: Država prinuđena da pravi nove obrasce i kombinacije

Ministarstvo prosvjete vodi internu istragu o tome ko je pojedinim auto-školama dao elektronske šablone rješenja po kojima se pregledaju novi testovi za polaganje pisanog dijela vozačkog ispita, saznaju “Vijesti”. Da se nešto čudno dešava sa novom varijacijom testova bilo je jasno nakon što je u posljednja dva kruga polaganja naglo skočio procenat prolaska kandidata u nekim auto-školama u Tivtu, Kotoru i Podgorici...

45660 pregleda 109 reakcija 36 komentar(a)
Pretpostavlja se da su rješenja procurila iz Ministarstva prosvjete (ilustracija), Foto: Shutterstock
Pretpostavlja se da su rješenja procurila iz Ministarstva prosvjete (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete vodi internu istragu ko je pojedinim auto-školama na primorju i Podgorici dao elektronske šablone rješenja po kojima se pregledaju novi testovi za polaganje pisanog dijela vozačkog ispita, saznaju “Vijesti”.

Novi testovi za polaganje vozačkog ispita napravljeni su prije nekoliko mjeseci, a uradila ih je Radna grupa Ministarstva prosvjete, predstavnici Uprave policije, Mašinskog fakulteta, Policijske akademije i to gotovo nakon 30-ak godina od kada su posljednji put pripremani obrasci za polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita.

Iz Ministarstva prosvjete zbog “provaljenih” novih testova, tražili su od članova ispitnih komisija da se vrate aktuelne, kako bi se izradili novi testovi za teorijski dio vozačkog ispita.

Uporedo sa tim zahtjevom, Ministarstvo prosvjete je prošle sedmice auto-školama poslalo dopis u kojem su tražili da do daljeg obustave polaganje vozačkog ispita, ali nijesu naveli razlog za takav potez.

”Vijesti” su u ponedjeljak pitale Ministarstvo prosvjete da li su elektronski šabloni novih testova dospjeli do pojedinih auto-škola i da li je na taj način obesmišljen teorijski dio polaganja vozačkog ispita, ali odgovor iz te institucije nije poslat.

Sagovornik “Vijesti” iz tog Vladinog resora, kazao je da su upoznati sa podatkom da su šabloni novih testova “pali” u nekim auto-školama zbog čega su bili prinuđeni da ponovo pripreme nove obrasce i kombinacije testova.

U dopisu koje je Ministarstvo prosvjete poslalo ispitnim komisijama za polaganje vozačkog ispita, a u koji su “Vijesti” imale uvid, piše “od predstavnika Uprave policije preuzmite ključ za pregledanje testova za polaganje vozačkog ispita radi pripreme novih”.

”Zajedno sa primjerom koji je kod vas iste dostavite u srijedu, 3. maja 2023, predate kolegi T... u prostorijama Ministarstva prosvjete”, piše u dopisu.

Šabloni testova, odnosno kombinacije pitanja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima za svako polaganje pripremaju se u Ministarstvu prosvjete, pa se pretpostavlja da su rješenja kombinacija do auto-škola morala procuriti upravo iz tog Vladinog resora.

Da se nešto čudno dešava sa novom varijacijom testova za pisani dio vozačkog ispita bilo je jasno nakon što je u posljednja dva kruga polaganja naglo skočio procenat kandidata u nekim auto-školama u Tivtu, Kotoru i Podgorici, koji su lako položili teorijski dio obuke.

Prije toga, kako je “Vijestima” objašnjeno, nakon što je radna grupa izradila nove šablone testova za polaganje vozačkog ispita prolaznog kandidata je bila minimalna, a u nekim gradovima i auto-školama, čak i ispod 10 odsto.

”Auto-škole su imale sve varijacije starih testova pa su na taj način na lakši način i manji broj časova, obučavali kandidate, koji su lakše prolazili teorijski dio vozačkog ispita. Kako su urađeni novi testovi to nije bio slučaj pa je prolaznost kandidata vrtoglavo opala”, kazao je sagovornik iz jedne podgoričke auto-škole.

Ministarstvo prosvjete u saopštenju u ponedjeljak, nakon što im je propao plan da promijene sastav članova u ispitnim komisijama, naglasili su da će u najskorijem mogućem roku obavijestiti kada će biti organizovan naredni ispitni rok za polaganje vozačkog ispita.

Oni su saopštili da su povodom učestalih konstatacija da se u oblasti rada auto-škola ne sprovode aktivnosti na unapređenju kvaliteta pripremili nove testove za polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita.

”Testovi su prevedeni na engleski i albanski jezik. Testove je pripremila Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo prosvjete, a činili su je i predstavnici Uprave policije, Mašinskog fakulteta, Policijske akademije, srednjih stručnih škola, Centra za stručno obrazovanje. Ispitna pitanja su urađena u potpunosti u skladu s metodologijom Ispitnog centra i dobila su pozitivno mišljenje Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji je uradio recenziju ovih testova”, navelo je Ministarstvo prosvjete.

Auto-škole su imale sve varijacije starih testova pa su na taj način na lakši način i manji broj časova, obučavali kandidate, koji su lakše prolazili teorijski dio vozačkog ispita. Kako su urađeni novi testovi to nije bio slučaj pa je prolaznost kandidata vrtoglavo opala”, kazao je sagovornik iz jedne podgoričke auto-škole

Oni su saopštili i da uvođenje novih testova za cilj nema da kandidati ne polažu teorijski dio vozačkog ispita, već da “kandidati pokažu znanje stečeno na časovima teorijske nastave u auto-školama, koje će kasnije primjenjivati u praksi”.

”Tim povodom apelujemo na auto-škole da kandidatima održe Programom propisan broj časova teorijske nastave”, piše u saopštenju Ministarstva prosvjete.

To Ministarstvo sprovelo je i postupak licenciranja svih auto-škola u Crnoj Gori, a sve u skladu s novim Pravilnikom o uslovima koje treba da ispuni auto-škola.

”Sada auto-škole imaju jednake uslove koji su usklađeni sa Evropskom direktivom i standardima Evropske unije”, kazali su iz tog resora.

Iz Ministarstva prosvjete saopštili su i da uvođenje novih testova nema za cilj da kandidati ne polažu teorijski dio vozačkog ispita, već da pokažu znanje stečeno na časovima teorijske nastave u auto-školama, koje će kasnije primjenjivati u praksi

Testovi cure dva puta za mjesec

Drugi put za manje od mjesec zloupotrijebljeni su testovi za polaganje ispita u crnogorskim školama, odnosno dospjeli su do đaka ili kandidata prije nego je testiranje i obavljeno.

Zbog curenja testova za polaganje polumaturskih ispita, 20. aprila ove godine, prekinuto je testiranje đaka i to sat prije nego što je polumaturanti trebalo da polažu test iz matematike.

Zbog zloupotrebe testova, izviđaj je otvorilo Osnovno državno tužilaštvo u Rožajama, koje ispituje ko je crnogorskim đacima dostavio testove iz matematike.

Tužilaštvo ispituje da li su testovi iz matematike do đaka dospjeli iz Ispitnog centra, Ministarstva prosvjete ili možda štamparije...

Iz Ispitnog centra ranije je saopšteno da su "uredno, preko distributera, dostavili ispitni materijal u 160 osnovnih škola, od osam do deset časova na dan testiranja", i napomenuli da nijedna ustanova "nije imala primjedbi na preuzeti ispitni materijal".

“Ko je u lancu nadležnih za sprovođenje testiranja odgovoran za curenje testova treba da utvrdi istraga”, saopštilo je tada Ministarstvo prosvete.

Godinama tokom testiranja za malu i veliku maturu pojedini nastavnici, učenici i njhovi roditelji ukazuju na neregularnosti. Nije međutim, poznato da je do sada neko zbog toga snosio odgovornost.

Bonus video: