Blokada puta Bijelo Polje - Prijepolje u nedjelju

Mještani Bijedića traže raskid ugovora koji je sa koncesionarem, firmom Elas, potpisao ministar Ervin Ibrahimović

3690 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog od protesta, Foto: Jadrankla Ćetković
Sa jednog od protesta, Foto: Jadrankla Ćetković

Mještani Bistrice blokiraće u nedjelju u 12.30 časova magistralni put Bijelo Polje - Prijepolje, kod mosta Konatari - Gubavač, zbog izgradnje kamenoloma u Bijedićima, na samom nalazištu iz neolita, starom 6.500 godina.

Danas, trećeg dana blokade puta prema Bijedićima, mještani ističu da je zahtjev isti - obustava radova i raskid ugovora koji je sa koncesionarem kamenoloma Šućrom Omerovićem, vlasnikom firme “Elas” potpisao ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Ogorčeni su što se kamenolom radi na samom nalazištu iz neolita, a kako je potvrdio arheolog Predrag Lutovac arheološko nalazište je presječeno i raskopano.

Omerović je kazao da za radove ima sve potrebne dozvole i da sve radi po zakonu.

Bijedićani su ogorčeni što se kamenolom osim, osim što se nalazi na lokaciji nalazišta Ober, koje potiče iz neolita, pravi u blizini kuća, izvora Vodovoda za MZ Gubavač, u mjestu koje zavisi od razvoja poljoprivrede. Oni traže hitnu sanaciju puta, koji je, kako tvrde, uništen i raskopan. Napominju da u ovom predivnom krajoliku, koji je pogodan za razvoj turizma, osim nalazišta iz neolita nalaze dvije pećine, kojima prijeti uništenje.

Bonus video: