Injac: Neke biciklističke staze donijele probleme, cilj funkcionalan i ugodan život

Gradonačelnica Podgorice rekla da će lokalna samouprava, uz konsultacije sa stručnjacima, prateći procedure, djelovati u pravcu koji je najprihvatljiviji za sve i raditi na poboljšanju saobraćajne kulture

4463 pregleda 8 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Saobraćajne gužve veliki su problem zbog kojeg građani Podgorice svakodnevno izražavaju nezadovoljstvo, a neke biciklističke staze su, umjesto rješenja, donijele nove probleme, kazala je gradonačelnica Olivera Injac tokom sastanka sa predstavnicima nevladine organizacije Biciklo.me.

Jedna od ključnih tema razgovora se, kako je saopšteno iz PG Biroa, odnosila na stanje biciklističkih staza, njihovu funkcionalnost i način na koji postojeća infrastruktura može biti unaprijeđena.

Injac je rekla da će lokalna samouprava, uz konsultacije sa stručnjacima, prateći procedure, djelovati u pravcu koji je najprihvatljiviji za sve i raditi na poboljšanju saobraćajne kulture.

"Uvažavam dragocjeno znanje svih koji žele da pomognu razvoju grada i uvjeravam ih da imamo zajednički cilj, a to je funkcionalan i ugodan život u Podgorici“, kazala je gradonačelnica.

Tokom sastanka, kojem su ispred NVO Biciklo.me prisustvovali Blažo Crvenica, Stefan Bulatović i Dejan Tofčević, razgovaramo je o brojnim izazovima koji se odnose na smanjenje saobraćajnih gužvi, promjenu putnih navika, podsticanje aktivnih vidova transporta i javnog prevoza, te povećanje bezbjednosti za sve učesnike u saobraćaju.

Iz Glavnog grada podsjećaju da se navedena NVO već deset godina zalaže za unapređenje saobraćaja i mobilnosti na održiv način, posebno afirmišući bicikl kao sredstvo prevoza.

Kako su istakli iz Biciklo.me, važno je imati integrisan pristup saobraćaju i razvijati ga kroz uključivanje stručnjaka iz različitih oblasti kako bismo dobili funkcionalan grad.

"Nastaviće da rade na iznalaženju rješenja koja se odnose na održivu urbanu mobilnost i raduje ih što nova gradska uprava prepoznaje značaj bliske saradnje sa predstavnicima civilnog sektora koji se godinama unazad bave unapređenjem uslova života u Podgorici", navode iz Glavnog grada.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik gradonačelnice Danilo Šaranović.

Bonus video: