Kolašinci ostali bez dijela trotoara: Na privatnoj parceli gradiće se hotel sa četiri zvjezdice

"Građevinska ograda (mreža) postavljena je u granicama parcele investitora, na osnovu mjerenja geometra. Kocke sa dijela trotoara su izvadili i složili sa strane kako ih ne bi oštetili. Drveće, koje je u okviru građevinske ograde, takođe pripada parceli, što znači da je njihovo", kazali su iz Komunalne policije

8955 pregleda 11 komentar(a)
Trotar bio na privatnoj parceli, Foto: Dragana Šćepanović
Trotar bio na privatnoj parceli, Foto: Dragana Šćepanović

Nekoliko desetina metara trotoara sa jedne strane Ulice Mirka Vešovića u najužem centru Kolašina više ne postoji.

Ispostavilo se da su dio površine, koji je godinama bio namijenjen pješacima, kao i nekoliko posađenih stabala, dio urbanističke parcele na kojoj će biti hotel sa četiri zvjezdice, koji gradi podgoričko preduzeće "Magnum Development".

Prilikom pripreme terena za gradnju hotela kocke kojima je bio popločan trotoar su uklonjene, a građevinska ograda postavljena je tik uz kolovoz.

U toj ulici situaciju za pješake olakšava široka pješačka staza sa druge strane prema Spomen domu.

I u slučaju gradnje u nastavku Ulice Milutina Lakićevića prošlog ljeta ispostavilo se da trotar pripada urbanističkoj parceli na kojoj se gradi hotel, pa je dio namijenjen pješacima završio kod investitora, a ograda postavljena uz kolovoznu traku.

Prema onome što su "Vijestima" kazali u Komunalnoj policiji, investitor koji gradi preko puta Spomen doma, to jest Opštine, nije prekršio propise, već je samo ogradio svoju parcelu. Tačnije, trotoar je prije više godina izgrađen na privatnoj parceli, pa je zbog toga i uklonjen.

"Za potrebe gradnje hotela preko puta Opštine, građevinska ograda (mreža) postavljena je u granicama parcele investitora, na osnovu mjerenja geometra. Kocke sa dijela trotoara su izvadili i složili sa strane kako ih ne bi oštetili. Drveće, koje je u okviru građevinske ograde, takođe pripada parceli, što znači da je njihovo. Mi smo postupali u slučaju kocki sa trotoara, ostalo je da se prebace u gradsku garažu u saradnji sa Komunalnim preduzećem", kazali su "Vijestima" u Komunalnoj policiji.

Komunalna zabranila korišćenje mosta
Komunalna zabranila korišćenje mostafoto: Dragana Šćepanović

Kako bi se oslobodila parcela na kojoj se gradi hotel, u oktobru prošle godine u Ulici Mirka Vešovića srušeno je nekoliko starih porodičnih kuća, a među njima i takozvani "čardak", kuća stara skoro 100 godina. Iako ti objekti nijesu zvanično imali kulturno-istorijsku vrijednost, ali su, prema riječima nekih Kolašinaca "imale dušu" i doprinosile arhitektonskoj prepoznatljivosti gradskog jezgra".

Komunalna policija je prije nekoliko dana intervenisala na još jednom od mnogobrojnih gradilišta u Kolašinu. Kompaniji "Kips", koja gradi hotel na Lugu, zabranjeno je korišćenje mosta preko Pažanjskog potoka i dijela saobraćajnice ka Sportskoj hali i košarkaškim terenima.

"Toj kompaniji je zabranjen prevoz materijala u cilju izgradnje objekta, s obzirom na to da su namjeravali kamionima pod utovarom, velike tonaže, da prelaze preko tog most ali koriste saobraćajnicu u tom dijelu grada. Zaključili smo da to može dovesti do oštećenja novog asfaltnog zastora, ugrađenog prošle godine. Korišćenje mosta je problematično u tu svrhu jer ne postoji stručno mišljenje o njegovoj nosivosti", objašnjava načelnica Komunalne policije Ana Đoković Šćepanović.

Ona pojašnjava da će biti neophodno da "Kips" "dobije odobrenje za vanredni prevoz, kojem će prethoditi potrebna mišljenja". Do tada će, tvrdi, zabrana biti na snazi.

Kompanija je, prethodno, preko parcela u blizini gradilišta i improvizovala makadamski put, a do gradilišta je stigla i jedna građevinska mašina. Na parceli na kojoj grade hotel nedavno je posječeno četrdesetak stabala četinara i listopadnog drveća, o čemu su "Vijesti" pisale.

Bonus video: