Mojkovac dobija dio sredstava EU za upravljanje otpadom: Povećaće stepen reciklaže

"Povećava se stopa reciklaže, nivo kvaliteta i asortimana javnih komunalnih usluga, a samim tim smanjuje odlaganje biorazgradivog otpada na odlagalištima i odlaganja otpada na nehigijenskim odlagalištima", objasnili su iz Opštine

2077 pregleda 32 reakcija 0 komentar(a)
Pogon za tretman otpada, Foto: Opština
Pogon za tretman otpada, Foto: Opština

Opština Mojkovac biće partner na projektu Unapređenje upravljanja otpadom i tretmana otpadnih voda kroz Prekogranični program Srbija i Gora koji se finansira iz sredstava EU u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći IPA II.

Toj opštini učešće u projektu omogućiće nabavku opreme za presovanje selektovanog otpada i 500 kanti od 120 litara za odvajanje čvrstog otpada.

Kako su saopštili iz lokalne uprave, projekat se odnosi na oblasti zaštite životne sredine, pa će se kroz prekograničnu razmjenu znanja, iskustava i podjele najbolje prakse, omogućiti nabavka opreme i unaprijediti upravljanje otpadom.

"Povećava se stopa reciklaže, nivo kvaliteta i asortimana javnih komunalnih usluga, a samim tim smanjuje odlaganje biorazgradivog otpada na odlagalištima i odlaganja otpada na nehigijenskim odlagalištima", objasnili su iz Opštine.

Projekat, čija je vrijednost 57.000 eura i trebalo bi da bude okončan do kraja naredne godine, kako kažu, obezbjeđuje i neophodnu obuku zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima.

Opština će kofinansirati realizaciju u iznosu od 10.440 eura.

Pored Mojkovca, partneri projekta su CETI (Centar za ekotoksikološka istraživanja Podgorica), Javno komunalno preduzeće “Gradska čistoća” Novi Pazar, a nosilac je NALED iz Beograda (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj). Pridruženi partneri su opština Kolašin, Bijelo Polje i Tutin.

Bonus video: