Vujošević: Pored pozitivnih, postoji i negativan uticaj novih obnovljivih izvora energije na elektro-energetski sistem

Okrugli sto "Integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetskom sistemu Crne Gore – tehnički izazovi i rješenja", organizovan je u okviru 8. Savjetovanja Crnogorskog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne mreže (CG KO CIGRE)

1541 pregleda 0 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: PR Centar
Sa okruglog stola, Foto: PR Centar

U Crnoj Gori je iskorišćeno oko 20 odsto raspoloživog hidropotencijala, zbog čega bi te obnovljive izvore energije u narednom periodu trebalo iskoristiti u većoj mjeri.

To je zaključeno na okruglom stolu "Integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetskom sistemu Crne Gore – tehnički izazovi i rješenja", koji je organizovan u okviru 8. Savjetovanja Crnogorskog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne mreže (CG KO CIGRE), prenosi PR Centar.

Profesor Ilija Vujošević, koji je moderirao okruglim stolom, kazao je pored pozitivnih efekata postoji i negativan uticaj novih obnovljivih izvora energije na elektro-energetski sistem, a posebno na prenosni sistem.

"Glavni negativni uticaji su što dolazi do smanjenja snaga kratkih spojeva i do smanjenja inercije zbog toga što sistem dobija visoku participaciju, odnosno u njegovu strukturu se penetriraju statički izvori energije", pojasnio je Vujošević.

Rekao je da je okrugli sto bio prilika da se otvore ta pitanja i kvalitativno opiše o kakvim se negativnim uticajima radi i anticipiraju određena rješenja na vrijeme, "kako ne bi došli u situaciju da nas nastali problemi zateknu".

"Postoje značajni projektni zahtjevi kompanija i firmi da se elektro-energetski sistem Crne Gore osloni u velikoj mjeri na konvencionalne izvore - dvije hidroelektrane i Termoelektranu Pljevlja", kazao je on..

Ukazao je da je jedan od akcenata koji je naglašen da se treba što više vratiti klasičnim obnovljivim izvorima energije – većim hidroelektranama, koje su ostale kao neiskorišćeni hidroeneretski potencijal u iznosu od oko 20 odsto.

"Sa izgradnjom tih proizvodnih objekata, ovi problemi bi bili u znatno manjoj mjeri registrovani, a sa njima bi se sistem mnogo lakše nosio", zaključio je Vujošević.

Predstavnik CG KO CIGRE i moderator okruglog stola "Energetske krize – upozorenja i lekcije", Ljubo Knežević, rekao je da se na tom okruglom stolu diskutovalo o zapažnjima u poslednjih godinu ipo, dvije, otkad je počela nagla promjena cijena na tržištu električne energije

"Učesnici panela su gosti iz Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, kako bismo podijelili zajednička zapažanja. Problemi su zajednički, nisu se desili samo nama u regionu, ovo je bila globalna kriza i kao takva je identifikovana od Međunarodne agencije za energetiku", naveo je Knežević.

Kazao je da se, kad je u pitanju energetska kriza, uz blagi optimizam može reći da je trenutno mirnija faza.

Upitan kakva su njegova očekivanja i da li će doći do rasta cijene električne energije, Knežević je istakao da je potrevno sačekati odgovor tržišta.

"Na nama je da uradimo sve što treba da uradimo, da se razvijamo kao država na adekavatan način, a tržište će dati svoju konačnu riječ", naveo je Knežević.

Tema trećeg okruglog stola bila je "Solarna energetika – izazovi, problemi, rješenja".

Na 8. savjetovanju, koje će trajati do sjutra u Budvi, učestvuje više od 200 naučnih i stručnih radnika i poslovnih ljudi iz Crne Gore i zemalja regiona.

Za ovogodišnje Savjetovanje je prihvaćen 71 naučni rad iz Crne Gore i regiona koji su predstavljeni u okviru 15 studijskih komiteta, a osim rada komiteta na Savjetovanju je organizovana i tehnička izložba energetske opreme, instrumenata, usluga i softvera renomiranih domaćih i stranih proizvođača

Veliki pokrovitelji 8. Savjetovanja su Crnogorski elektroprenosni sistem, Eletroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektrodistributivni sistem i EFT group.

Bonus video: