Šljuka počeo štrajk glađu, tvrdi da 17 mjeseci ne može da dobije dokumenta kako bi ostvario pravo na penziju

Iz Uprave prihoda i carina su krajem marta odbacili kao netačne tvrdnje Šljuke da mu ne žele izdati određene potvrde ili obrasce kako bi kod Fonda PIO ostvario pravo na penziju, navodeći da isključivo rade u skladu sa zakonom

10698 pregleda 13 komentar(a)
Alija Šljuka ispred Uprave prihoda i carina, Foto: Jovan Mrdak
Alija Šljuka ispred Uprave prihoda i carina, Foto: Jovan Mrdak

Pljevljak Alija Šljuka jutros je otpočeo štrajk glađu u prostorijama Uprave prihoda i carina u Podgorici jer, kako tvrdi već 17 mjeseci ne može da dobije uvid u potrebnu dokumentaciju koja je vezana za poreska i ostala razduženja kako bi ostvario pravo na penziju kod Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

"Planiram da štrajkujem dok ne padnem ili dok mi se ne dostavi dokumentacija kako bih mogao ostvariti pravo na penziju, dokumentacija u koju nemam uvid je vezana za period od 1992. do 2003. godine", kazao je Šljuka, koji kako kaže nema nikakvih primanja od 2016. godine.

Prema njegovim riječima prvi dio posla nije odrađen u područnoj jedinici u Pljevljima, gdje je kako podsjeća započeo prethodni štrajk.

"Prvi dio posla nije odrađen u područnoj jedinici Pljevlja kada sam štrajkovao, tamo su ignorisali moj dolazak do tri sata, onda je dolazila policija po mene jer je potrebno osloboditi zgradu, i davao sam izjavu u stanici policije 40 dana zaredom", dodao je Šljuka.

Napominje da mu nije rečeno zašto nema uvid ni mogućnost kopiranja te dokumentacije.

"Moja sumnja je da se za period za koji mi se ne dozvoljava uvid u dokumentaciju, na taj način štiti osoba koja te dokumente nije proknjižila. Jedini koji može dostaviti te dokumente je direktor Uprave prihoda i carina, tako da očekujem od njega što brže rješenje", kazao je Šljuka.

Iz Uprave prihoda i carina su krajem marta odbacili kao netačne tvrdnje Šljuke da mu ne žele izdati određene potvrde ili obrasce kako bi kod Fonda PIO ostvario pravo na penziju, navodeći da isključivo rade u skladu sa zakonom.

"Svaki zahtjev Alije Šljuke je pažljivo razmotren, a Fondu PIO u Pljevljima su dostavljen M4 obrasci za periode za koje je uplatio poreske obaveze ... U upravnoj stvari vezanoj za Aliju Šljuku radi se o tome da je imenovani uplatio dio duga koji se odnosi na poreske obaveze iz 2002. godine tek 2. 3. 2023. i 9. 3.2023.godine a da tom prilikom nije uplatio i kamatu na navedeni dug. Odredbama člana 42 Zakona o poreskoj administraciji je propisano da je poreska obaveza poreskog dužnika da plati porez, kamatu, troškove postupka na način propisan zakonom, što u ovom slučaju nije urađeno. Za izdavanje M 4 obrasca u ovoj upravnoj stvari konsultovali smo se sa kolegama u Sektoru za operativu u oblasti naplate, koji su nam sugerisali da se M4 ne izdaje dok poreski obveznik ne izmiri glavni dug i iznos kamate obračunat na neplaćeni dug po osnovu doprinosa za PIO", saopšteno je “Vijestima” iz Uprabe prihoda i carina.

Bonus video: