Vojvodić privremeni šef Gradske RTV u petom mandatu

Radio televizija Podgorica od osnivanja nije imala direktora u punom mandatu, a već dvije godine, mimo propisa, tu funkciju vrši Rade Vojvodić. Prema podacima ASK-a, Vojvodić zarađuje 1.736 eura. Predsjednik Savjeta RTV Podgorica Živko Andrijašević po tom osnovu prima 300, dok njegova profesorska plata iznosi 2.513 eura

53974 pregleda 197 reakcija 69 komentar(a)
Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Vojvodić, Foto: Boris Pejović

Radio televizija Podgorica (Gradska RTV) od svog osnivanja nije imala direktora u punom mandatu, a već dvije godine, mimo propisa, tu funkciju vrši Rade Vojvodić.

On je nedavno po peti put imenovan za vršioca dužnosti na period od šest mjeseci, iako Odluka o osnivanju jasno propisuje da “vršilac dužnosti izvršnog direktora obavlja tu funkciju do imenovanja izvršnog direktora, a najduže do šest mjeseci od dana njegovog imenovanja”.

Na pitanje da li članovi Savjeta RTV Podgorica time svjesno krše propise, “Vijesti” juče nijesu uspjele da saznaju, jer predsjednik tog tijela Živko Andrijašević nije želio da razgovara sa novinarkom.

”Izvinite, ali ne bih ništa komentarisao”, kratko je kazao Andrijašević.

Andrijašević
Andrijaševićfoto: RTNK

Prema odlukama dostupnim na sajtu RTV Podgorica, Vojvodić je prvi put za v. d. izvršnog direktora imenovan u aprilu 2021.

Prethodno je tu funkciju obavljao Predrag Vučinić, koji podnio ostavku, kako je tada saopšteno, iz ličnih razloga.

Vojvodić je, prema odlukama o imenovanju, na poziciju v. d. direktora došao kao zaposleni u tom lokalnom emiteru, savjetnik za pravne poslove u Službi za normativno-pravne poslove.

Prema Odluci o osnivanju, izvršnog direktora imenuje Savjet na osnovu javnog konkursa, na period od pet godina. Pored opštih uslova, propisano je da izvršni direktor RTV Podgorica mora da ima najmanje pet godina radnog iskustva, a može biti imenovan najviše dva puta uzastopno.

U slučaju da mu je mandat prekinut prije vremena, Savjet imenuje vršioca dužnosti, na period ne duži od pola godine.

Vojvodić je, međutim, kao vršilac dužnosti na polovini onoga što je redovni, petogodišnji mandat, jer mu aktuelni polugodišnji angažman ističe u oktobru.

Da Savjet na ovaj način krši popise smatra direktor nevladine organizacije Media centar Goran Đurović.

Prema njegovim riječima, Savjet Gradske u produženom trajanju krši član 48 Odluke o osnivanju RTV Podgorica.

”Rade Vojvodić je pet puta imenovan za vršioca dužnosti, što predstavlja grubo kršenje Odluke. Svojim izbjegavanjem ispunjavanja datih nadležnosti imenovanja izvršnog direktora i protivzakonitim imenovanjem iste osobe na mjesto vršioca dužnosti u pet mandata, Savjet Gradske TV pokazuje da nije zainteresovan za funkcionisanje javnog lokalnog emitera”, ocijenio je Đurović.

Đurović
Đurovićfoto: Boris Pejović

Prema njegovim riječima, nova gradska uprava ne mora da čeka usvajanje Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama.

”… Već i prije njegovog usvajanja može da izvrši izmjenu procedure izbora članova Savjeta, što će za posljedicu imati smjenu aktuelnih članova ovog tijela i vršioca dužnosti sadašnjeg direktora”, pojasnio je Đurović.

On ocjenjuje i da nova gradska uprava što prije treba da započne postupak donošenja nove Odluke o osnivanju lokalanog javnog emitera Glavnog grada Podgorice.

”…Kojom će se izmijeniti procedura izbora članova Savjeta i uskladiti sa odredbama iz nacrta Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama, a koji će biti usvojen do kraja ove godine”, zaključio je Đurović.

Evropskom praksom do profesionalnije Gradske

Gradonačelnica Olivera Injac povukla je juče iz skupštinske procedure predlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju lokalnog javnog emitera Radio televizije Podgorica (Gradska).

Ona je od predsjednice Skupštine glavnog grada Jelene Borovinić Bojović tražila da materijal ne uvrsti na dnevni red sljedeće sjednice, koja je zakazana za danas.

Kao razlog za povlačenje, Injac je navela dalje konsultacije sa predstavnicima medijske zajednice.

Injac
Injacfoto: Luka Zeković

Izmjenama je predlagano da, u slučaju da Savjet lokalnog emitera nije u punom sastavu ili nema kvorum za rad, direktora te medijske kuće bira gradski parlament.

U propratnom saopštenju PG biroa navodi se da je nova gradska uprava nezadovoljna radom Gradske.

”Kao nova gradska uprava u Podgorici, koja je osnivač i iz čijeg budžeta se finansira lokalni javni emiter RTV Podgorica, iskazujemo nezadovoljstvo radom, neprofesionalnim izvještavanjem i netransparentnim poslovanjem, što potvrđuju i izvještaji nadležnih nezavisnih tijela poput Agencije za elektronske medije. Naša je obaveza da građanima Podgorice obezbijedimo uslove za pravovremeno i objektivno informisanje, ali od suštinskog značaja je da se to ostvari u proceduri koja podrazumijeva evropske prakse i stoga pozivano svu zainteresovanu, posebno medijsku javnost da nam svojim sugestijama pomogne da RTV Podgorica učinimo reprezentativnim medijem koji će služiti interesima svih građana Podgorice”, piše u saopštenju.

Koliko zarađuju Vojvodić i Andrijašević

Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, Vojvodić mjesečno zarađuje 1.736 eura.

On je prijavio i da mu je za prekovremeni rad u više navrata tokom prošle godine isplaćivano oko 150 eura.

Prema podacima, Vojvodić je Agenciji prijavio i zimnicu na kraju 2022. u iznosu od 180 eura.

Andrijašević po osnovu predsjedavanja Savjetom RTV Podgorica mjesečno prihoduje 300 eura. Njegova profesorska plata do jula prošle godine iznosila je 1.577 eura. U drugoj polovini godine zarađivao je 2.513 eura kao redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Prijavio je i autorske honorare u iznosu od 6.750 eura, a na tekućem računu ima 21.000 eura.

Bonus video: