Protest ispred kasarne u Kolašinu: "Vojni poligon na Sinjavini ne smije postojati, vojska je prije dva dana pucala"

Kako su kazali učesnici skupa, "neodgovornim, nestručnim, nedomaćinskim i nepravičnim postupcima, bez saglasnosti oni čiji je život vezan za Sinjavinu, Vlada sa Ministarstvom odbrane direktno ugrožavaju najveći i najljepši pašnjak na Balkanu, drugi pašnjak u Evropi i jedno od najvećih prirodnih bogastava Crne Gore"

8090 pregleda 19 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović

Vojni poligon na Sinjavini ne smije postojati, poručeno sa protesta, koji je, ispred kolašinske kasarne, organizovala grupa građana Čuvari Sinjavine.

Kako su kazali učesnici skupa, "neodgovornim, nestručnim, nedomaćinskim i nepravičnim postupcima, bez saglasnosti oni čiji je život vezan za Sinjavinu, Vlada sa Ministarstvom odbrane direktno ugrožavaju najveći i najljepši pašnjak na Balkanu, drugi pašnjak u Evropi i jedno od najvećih prirodnih bogastava Crne Gore".

"Tri godine poslije smjene vlasti, odluke koje su pogubne i štetne po narod Crne Gore i njene resurse još nijesu povučene i stavljene van snage. Te odluke znače devastaciju šuma planina i rijeka. Na Sinjavinu ne može zajedno poligon sa poljoprivredom i turizmom. Pozivamo Vladu, Ministarstvo odbrane, državne i lokalne instucije da, u što kraćem roku, Vojsci Crne Gore pronađu lokaciju za poligon, jer na Sinajvini za njega nema mjesta. Oslobodite Sinjavinu, jer odluka o poligonu znači nemjerljivu štetu za planinu, građane, ali i buduće generacije", poručio je Radoje Pujo Čobeljić.

Prema njegovim rijecima građani su pri kraju strpljenja, s obzirom da je i, kako je rekao, prje dva dana "vojska pucala po planini".

Čobeljić je kazao i da se "svi postojeći problemi vezani za Sinjavinu moraju rješavati brzo, efikasno i pravično".

Kako je kazao Vlado Bojić, vojska je i prije dva dana sa privatne imovine na Sinjavini obavljala gađanje,a meštani ne znaju je li riječ o manevarskoj ili bojevoj municiji.

Bojić
Bojićfoto: Dragana Šćepanović

"Sinjavina je naša i moramo je braniti. Potrebno je jedinstvo Mojkovčana, Kolašinca, Žabljačana, Šavničana i Danilovgrađana. Upozoravamo lokalne i državne vlasti da se rješenje, prema kojem je dozvoljen poligon na planini, mora izbrisati. Tražimo od predsjednika opština koje gravitiraju toj planini da obezbijede održavanje referenduma oko poligona na Sinjavini", kazao je Bojić.

Učesnici protesta podsjetili su da im je premijer Dritan Abazović, kako su rekli "garantovao da poligona na Sinjavini neće biti".

Tvrde i da su često putevi ka njihovim imanjima blokirani zbog aktivnosti vojske, a da je na planini osim "mnogo ispaljene i neispaljene municije ostalo i mnogo smeća".

municija
foto: Dragana Šćepanović

Podsjećaju i da česta "puškaranja" vojske po Sinjavini ometaju redove aktivnosti mještana, a kako kažu, "ono što ostaje poslije vježbi truje vodotoke".

Predstavnici Čuvara Sinjavine, nakon prostesta, kolašinskoj policiji predali su kartonsku kutiju sa municijom, za koju tvrde da su je pronašli minulih dana na planini.

Bonus video: