Šćekić: Medicinske sestre i tehiničari stožer zdravstvenog sistema

Šćekić je kazao da su medicinske sestre i tehničari u "teškim situacijama znali hrabro i humano da iznesu teret izazova sa kojima se suočavao sistem"

4516 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Šćekić, Foto: Luka Zeković
Šćekić, Foto: Luka Zeković

Medicinske sestre i tehničari su nosioci zdravstvene njege, a samim tim i cijelog zdravstvenog sistema, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Međunarodni dan medicinskih sestara i babica obilježava se u znak sjećanja na dan rođenja Florens Najtingejl, čijom je zaslugom, kako kažu, sestrinstvo priznato kao profesija,

Šćekić je kazao da su medicinske sestre i tehničari u "teškim situacijama znali hrabro i humano da iznesu teret izazova sa kojima se suočavao sistem".

Jedan od najvećih izazova za cjelokupno zdravstvo, podsjeća Šćekić, desio se 2020. godine kada je proglašena epidemija virusa COVID-19.

"Širom svijeta, medicinske sestre i tehničari su se našli na prvoj liniji odbrane od virusa, provodeći sate i dane uz oboljele pacijente, često rizikujući i sopstveno zdravlje zarad dobrobiti cjelokupnog društva", dodao je on.

Šćekić je kazao da je prioritet Vlade zdravstveni sistem i njegov oporavak, te da će se potruditi da nastavi tim putem.

"Da našim zdravstvenim radnicima stvorimo najbolje uslove za rad i da dostojanstveno obavljaju svoju najhumaniju profesiju, da uvijek kao država i društvo stojimo, ne iza njih, već da svi zajedno u teškim trenucima budemo u prvoj liniji odbrane naših pacijenata i građana", naveo je on.

Prema riječima Šćekića, medicinske sestre i tehničari su stožer zdravstvenog sistema, a njihova uloga je, kako on smatra, neprocjenjiva.

"Njihova uloga se ogleda kroz efikasnu komunikaciju, predanost profesiji i humanost koju svakodnevno pružaju. Medicinske sestre i tehničari, neka svaki dan bude vaš dan, jer svojim profesionalnim i najhumanijim radom to i zaslužujete", zaključio je Šćekić.

Bonus video: