Bioskop u Budvi i dalje zatvoren, "Lovćen film" poziva opštinu da pristupi primopredaji

Ni nakon dva mjeseca nije potpisan dogovor između Opštine i “Lovćen filma”, koji je pozvao lokalnu upravu da obave primopredaju prostora i opreme. Dogovor jedini može da aminuje Milo Božović

10136 pregleda 3 komentar(a)
Bioskop Cadmus cineplex Budva, Foto: Vuk Lajović
Bioskop Cadmus cineplex Budva, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Lovćen film” pozvala je Opštinu Budva da u najkraćem roku pristupi primopredaji prostora i opreme bioskopa “Cadmus cineplex” u TQ Plazi, jer kako su naveli, iako se očekivalo da je još prije dva mjeseca postignut dogovor oko izlaska iz krize, iz lokalne uprave nije ništa preduzeto.

Dopis u koji su “Vijesti” imale uvid upućen je predsjedniku Skupštine opštine Nikoli Jovanoviću.

”Prinuđeni smo da vas još jednom pozovemo radi navedene primopredaje. Radi se o hitnosti zbog ekstremnog propadanja opreme koja će se nastaviti u slučaju nemara prema istoj. Svjesni smo situacije u kojoj se trenutno nalazi Opština Budva, ali svako dalje odlaganje samo uvećava naše troškove koje imamo zbog čuvanja predmeta primopredaje što za nas postaje neizdrživa situacija” navode iz “Lovćen filma”.

Kompanija je početkom februara zatvorila bioskop, jer nije postignut dogovor ove dvije strane. Početkom marta organizovan je sastanak, kojim je rukovodio predsjednik Opštine Milo Božović i tada je praktično postignut dogovor da “Lovćen film” nastavi da upravlja bioskopom, ali pod uslovima koje je lokalna uprava stavila na sto, što je i prihvaćeno od druge strane. Međutim, od tada nije ništa uređeno.

U međuvremenu, lokalna administracija je blokirana pritvaranjem Božovića, koji se već mjesec dana nalazi u spuškoj ćeliji i jedini je koji može da aminuje dogovor, što je u ovakvim okolnostima pod znakom pitanja.

”Moramo da istaknemo da smo na vašu inicijativu organizovali sastanak 7. marta ove godine. Na tom sastanku smo prihvatili sve predloge i sugestije Opštine. U tom smislu možemo jasno tvrditi da smo dogovorili korake za izlaz iz ove situacije i, opet na vaš predlog, usaglašeno je da nam dostavite obavještenje o daljim koracima u smislu postizanja dogovora. Na sastanku je vođen zapisnik od nekoliko predstavnika Opštine. Ipak, do danas nismo obaviješteni o preuzimanju bilo kakvih koraka od Opštine u vezi realizacije dogovorenog, što samo predstavlja nastavak izbjegavanja izvršavanja bilo kakvih obaveza od strane Opštine”, upozoravaju iz “Lovćen filma”.

Oni su naveli da Opštinu mole da ih u najkraćem roku obavijeste kada mogu pristupiti prostoru bioskopa radi njegove primopredaje.

”Ili, ako se držite sopstvenih predloga sa sastanka od 7. marta, molimo vas da odmah i bez odlaganja, započnete postupak koji ste tada predložili i koji je, zbog jako teškog stanja u kome se cijeli projekat nalazi, u načelu prihvaćen sa naše strane. U suprotnom bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u cilju deponovanja ključeva kod nadležnog organa”, zaključuje se u dopisu.

Na sastanku je tada dogovoreno da dvije strane zaključe sve sporove koje imaju. Takođe, predstavnici Opštine i “Lovćen filma” su se tada dogovorili da, osim u jednom sporu, svaka strana snosi sudske troškove. Kao treću stavku dogovora, “Lovćen film” se odrekao da u budućnosti pokreće sporove protiv Opštine Budva. Kao četvrta stavka dogovora bila je ta da “Lovćen film” vraća sve poslovne prostore, terase u TQ Plaza koji nijesu stavljeni u funkciju Opštini koje će ona ubuduće koristiti.

Tim dogovorom je takođe prihvaćen zahtjev Opštine koja insistira da se u određenim terminima, a naročito vikendom, za djecu i mlade diskontuju cijene i uvede veći broj besplatnih projekcija. Takođe, Opština je insistirala da se tokom radnih dana odrede termini kada će cijene karata za filmske projekcije biti niže za 20 do 30 odsto, što je prihvaćeno. Takođe, prihvaćen je i zahtjev Opštine da se društveno korisni program za građane usaglašava sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti. Ukinut je i rast subvencije koji je povezan sa rastom plata te da se dogovara povoljniji model.

Višegodišnje trzavice između lokalne uprave i “Lovćen filma” kulminirale su 2. februara, kada je ta kompanija, nakon osam godina upravljanja, zatvorila bioskop, a 15 radnika poslala na biro rada.

I dok se činilo da ove dvije strane ne mogu naći zajednički jezik, jer su proteklih godina vodili više međusobnih sudskih postupaka, podnosili krivične prijave, ali i vršili prinudne naplate, početkom marta dogovor je bio gotovo postignut. Opština i konzorcijum “Budva Sinepleks”, koje su činile kompanije “Lovćen film” i “Art vista”, je 2014. zaključila osnovni ugovor kojim je predviđeno da lokalna uprava godišnje subvencionira sa 199.000 eura besplatne društveno korisne programe.

Bonus video: