Grupa Mojkovčana najavila jednosatnu blokadu puta od Kraljevog kola do Biogradskog jezera

Najavu grupe Mojkovčana iz Nacionalnih parkova karakterišu kao ostvarenje ličnih interesa

18048 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Jedan od nekadašnjih vozića u nacionalnom parku, Foto: UNDP
Jedan od nekadašnjih vozića u nacionalnom parku, Foto: UNDP

Grupa Mojkovčana će, kako su najavili, od danas, 13. maja, svake subote na jedan sat blokirati put od Kraljevog kola, to jest naplatne rampe, do Biogradskog jezera.

Blokadom saobraćajnice, objašnjavaju, žele da skrenu pažnju mendžmentu Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) na svoje ranije zahtjeve da građani Mojkovaca, Berana i Kolašina ne plaćaju ulaznice za NP “Biogradska gora”. Takođe, traže i vraćanje turističkih vozića, koji su ranije saobraćali od Kraljevog kola do jezera.

Organizator protesta Miodrag Kalezić “Vijestima” je rekao da je u ranijem razgovoru sa menadžmentom JPNPCG dobio obećanja da će dio zahtjeva koji se tiče besplatnih ulaznica biti ispunjen. Međutim, podsjeća da građani opština koje gravitiraju NP i dalje plaćaju ulaznice kao svi ostali turisti. Na blokadu saobraćajnice su se odlučili, objašnjava, nakon što je postalo jasno da se “menadžment JPNPCG neće držati svog obećanja”.

Kalezić kaže i da će blokade trajati sve do ispunjenja zahtjeva, koji su prethodno traženi i peticijom.

Iz JPNPCG ranije su saopštili da su 27. aprila održali sastanak sa Kalezićem, kao jednim od potpisnika peticije, i da je dogovoren naredni susret. Navodno, na tom sastanku trebalo je da bude prisutno nekoliko potpisnika peticije, predstavnici JP NPCG, Turističke organizacije Mojkovac i Opštine Mojkovac.

”Napominjemo da je na pomenutom sastanku bilo riječi o relokaciji turističkih vozića, kao i besplatnom ulasku u NP ‘Biogradska gora’, ali da obećanja u formi kako navodi Kalezić nije bilo. Naredni sastanak, koji je predviđen za četvrtak 4. maj u 12 časova, imao je za cilj pronalaženje modela koji će biti prihvatljiv za sve, a posebno za mještane koji imaju imanja u okviru nacionalnog parka. Ipak, gospodin Kalezić je izričito odbio da prisustvuje. Kako je planirano da se na sastanku razmotre najbolji interesi svih građana, takav postupak gospodina Kalezića nas navodi na sumnju da je u pitanju bio samo lični interes a ne dobrobit većine”, saopštili su iz JPNPCG.

Iz uprave NP “Biogradska gora” tvrde da su “pravi ljubitelji prirode iz opština koje gravitiraju parku već kupili godišnje ulaznice po izuzetno prihvatljivoj cijeni od 13,5 eura”. Podsjećaju i da je Kalezić “bivši kolega koji je upravljao vozićima”. Iz tog NP poručuju da, s obzirom na obim aktivnosti koje zahtijeva upravljanje tim područjem, nijesu u mogućnosti da se bave ličnim interesima. Kažu i da su uvijek “na raspolaganju lokalnoj zajednici kada je u pitanju rješavanje problema i razmatranje razumnih zahtjeva”.

Bonus video: