Grupa građana na sat blokirala put ka Biogradskom jezeru, traže besplatne ulaznice u Nacionalni park

Okupljeni poručili da će svake subote organizovati jednosatne blokade puta do ispunjenja njihovih zahtjeva

23226 pregleda 68 reakcija 34 komentar(a)
Grupa građana blokirala put ka Biogradskom jezeru, Foto: Dragana Šćepanović
Grupa građana blokirala put ka Biogradskom jezeru, Foto: Dragana Šćepanović

Jednosatonom blokadom puta, koji od Kraljevog kola vodi ka Biogradskom jezeru, grupa građana je protestovala trežaći besplatne ulaznice u Nacionalni park (NP) Biogradska gora za Mojkovčane, Kolašince i Berance. Oni su, takođe od menadžementa Javnog preduzeća za nacionalne parkove (JP NPCG) zahtijevali i da u NP vrati turističke voziće, koji su ranije saobraćali od Kraljevog kola do Biogradskog jezera i da se na taj način, poručeno je sa protesta, spriječi parkiranje vozila u srcu Biogradske prašume.

Prema riječima jednog od organizatora protesta Miodraga Kalezića, na sastanku, koji je održan 27. aprila, direktor JP NPCG Vladmir Martinović je obećao da će biti udovoljeno zahtjevu koji se odnosio na besplatne ulaznice. Međutim, tvrdi, Kalezić, to obećanje nije ispunjeno, pa su se odlučili na jednosatne blokade svake subote, od 10 do 11 sati.

"Direktor nije održao riječ, a mi ćemo se zbog toga okupljati ovdje svake subote. Moguće je da će u narednih sedmica protesti biti redikalizovani. Apelujemo i na premijera Dritana Abazovića, koji je upoznat sa ovim problemom, da izvadi „čarobni štapić", kojim je mnoge probleme riješio, da riješi i ovaj naš jer je očigledno, da se ne možemo dogovoriti sa mendžementom JP NPCG. Iz tog preduzeća nijesu do sada objasnili zbog čega nijesu ispunili obećanje, pa ne znam šta više da pričamo sa njima“, poručio je Kalezić.

Kalezić
Kalezićfoto: Dragana Šćepanović

On je pojasnio i zbog čega se nije pojavio na drugom sastanku sa predstavnicima JP NPCG, a razlog za to je, kazao je, stav da „poslije date riječi nema više o čemu više da se pregovara“. Kalezić smatra da u rješavanje problema oko ulaznica u NP treba da se uključi neko iz Vlade i resornog ministarstva.

Iz JP NPCG prije nekoliko dana saopštili su kao je Kalezić ranije bio vozač turističkih vozića, kao i da „nijesu u mogućnosti da se bave ličnim interesima“. Kometarišući te navode Kalezić kaže da za sebe nema ništa. Ne traži, tvrdi, nikavu uslugu, pa ni radno mjesto vozača turističkih vozića. Tvrdi i da već dvije godine ne radi u NP Biogradska gora.

"Potpuno nezakonito su dislocirani turistički vozići iz NP Biogradska gora. Jedna je na Lovćenu slomljen, jer je na njega palo drvo, pa je riječ o neodgovornom odnosu i poslu za tužioca. Projekat kroz koji su nabavljeni turistički vozići koštao je mnogo i o tome postoji dokumentacija. Tako da je blizu 600.000 bačeno. Znači li to da ti vozići treba da završe na otpadu?", pita Kalezić.

Grpa građana blokirala put ka Biogradskom jezeru
Grpa građana blokirala put ka Biogradskom jezerufoto: Dragana Šćepanović

Prema njegovim riječima, "parkiranje auta kod Biogradskog jezera, gdje važi režim najstožije zaštite je, zločin". On negira da su voziči nebezbjedni, jer kako kaže, to nije potkrijepljeno nikakvim nalazom struke.

Vasilije Šćepanović, jedan od učesnika protesta, kaže da je napravljena velika nepravda prema građanima Mojkovca, zbog toga što plaćaju ulaznice kao turisti iz svih krajeva svijeta. On kaže da je cijena dnevne ulaznice od četiri eura „previsoka za mnoge Mojkovčane i odbija ih od Biogradske gore“.

"Ovaj protest za javni interes. Mi imamo u NP podstanarski odnos, za razliku od lokalnog stanovništva koje živi u blizini nekih drugih NP u Crnoj Gori", rekao je on.

Blokada puta
Blokada puta foto: Dragana Šćepanović

Goranko Smolović podsjetio je da je mnogo građana Mojkovca potpisalo peticiju kojom traže besplatan ulaz u NP, kao i vraćanje turističkih vozića. On smatra da nijedan građanin Crne Gore ne treba da plaća ulaz u bilo koji domaći nacionalni park.

Iz JP NPCG nedavno kayali su "pravi ljubitelji prirode iz opština koje gravitiraju parku već kupili godišnje ulaznice po izuzetno prihvatljivoj cijeni od 13,5 eura". Iz tog preduzeća, između ostalog, su saopštili i da su uvijek "na raspolaganju lokalnoj zajednici kada je u pitanju rješavanje problema i razmatranje razumnih zahtjeva".

Bonus video: