DPS iz Luke Kotor donirao "Skala radio"

Za program "Kotor - istorija, tradicija i kultura" dobio 1.000 eura kako bi pola godine edukovao mlade o ljepoti Boke
388 pregleda 12 komentar(a)
Slavko Mandić, Foto: Savo Prelević
Slavko Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.09.2017. 17:56h

Bivši Odbor direktora preduzeća Luka Kotor, u kojem su tada glavnu riječ vodili kadrovi DPS-a, neposredno pred smjenu, odobrio je donaciju Skala radiju Slavka Mandića.

To pokazuju dokumenta koje su "Vijesti" dobile od Luke Kotor na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

Mandić, koji bez zadrške podržava politiku DPS -a, je 23.juna Odboru direktora Luke Kotor poslao pismo u kojem naširoko govori o „neprolaznoj ljepoti koju su na području Kotora stvorili priroda i čovjek“ i konstatuje da "sadašnje generacije imaju veliku moralnu i istorijsku odgovornost da sačuvaju i zaštite izuzetnu univerzalnu vrijednost podrulja svjetske baštine Kotora, kako bi se budućim generacijama ona predala u svoj svojoj ljepoti autentičnosti i raznolikosti".

On navodi da su sproveli istraživanje u školama protekle dvije godine, koje je pokazalo "nedopustivo nizak nivo znanja", te da je taj radio više puta ukazivao kroz specijalne emisije ali i dnevni program o potrebi da se u školama mnogo ozbiljnije pristupi ovom problemu.

Predlaže program "Kotor-istorija, tradicija i kultura", koji bi realizovali u periodu od šest mjeseci "tematskim emisijama edukativnog karaktera".

Tri dana kasnije projekat vrijedan 1.000 eura je odobren. Tadašnji v.d. izvršni direktor Ljubo Radović ( DPS ) odbio je potpiše nalog za isplatu kompanijskog novca Skali, pa je potpisala predsjednica borda Stanislava Subotić.

Ona nije željela da za "Vijesti" komentariše odluku, upućujući nas na dr Branislava Dragovića, predsjednika novog odbora koji je sastavila kotorska vlast, nakon pobjede opozicije na lokalnim iozborima.

Dragović je kazao da nije detaljno upoznat sa svim odlukama prethodnog saziva Odbora direktora.

Dokumenta koje su “Vijesti” dobile na osnovu Zakona o SPI pokazuju da se Mandić Luci Kotor obratio za finansijsku pomoć nakon što je sa pozicije izvršnog direktora otišao Vaso Kusovac (SDP), koji je ukinuo prethodnu praksu da Skala radio, ali i bilo koji drugi medij, dobija novčane donacije te firme.

Zbog odbijanja da Skali "izađe u susret sa 5.000 eura" za istraživačko novinarstvo o Luci, kako je Mandić naveo u obraćanju Kusovcu 19. decembra 2014., Luka Kotor i Kusovac lično, naredne dvije godine bili su predmet serije brutalnih napada na radiju.

Mandić, koji je imao novčanu podršku dok je gradonačelnica Kotora bila Marija Ćatović, ne štedi novu, opozicionu vlast. Nakon što su prekinuli novčanu podršku radiju i odbili da plate emitovanje uskršnje čestitke, Mandić ne propušta priliku da kritikuje gradonačelnika Vladimira Jokića.

U programu i na sajtu Skala radija inače još nema projekta "Kotor - istorija, tradicija i kultura".

Bonus video: