Uz druženje i razmjenu mišljenja do najboljih rješenja

Učenici Elektro škole “Vaso Aligrudić” napravili tri verzije redizajna sajta za partnere iz Danske i Holandije u sklopu projekta VET for Western Balkan

18436 pregleda 45 reakcija 3 komentar(a)
Sa prezentacije web sajta projekta VET4WB, Foto: Privatna arhiva
Sa prezentacije web sajta projekta VET4WB, Foto: Privatna arhiva

Elektro škola “Vaso Aligrudić” iz Podgorice dobila je zadatak da za projekat VET4WB gdje je škola jedan od 13 partnera odrade web sajt, a oni su ovaj zadatak prepustili učenicima.

Raspisali su konkurs, a na isti se prijavilo preko sto učenika.

Podijeljeni po grupama, timovi su predlagali svoja rješenja, a tri najbolja prezentovana su u sklopu dana škole “Vaso Aligrudić”.

VET for Western Balkans je projekat 11 partnera: koordinator je SOSU školski centar iz Danske, ostali partneri su iz pet zemalja EU (takođe Danska, Španija, Slovenija, Holandija i Kipar), dok su četiri partnera sa zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo) i jedne međunarodne NVO EfVET.

Podršku dobili od partnera iz Danske i Holandije
Podršku dobili od partnera iz Danske i Holandijefoto: Privatna arhiva

Glavni cilj projekta je pokretanje i podrška procesima koji će omogućiti zemljama zapadnog Balkana da poboljšaju i modernizuju sistem stručnog obrazovanja u svojim zemljama Zapadnog Balkana: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu, i jačanju veza između VET-a i tržišta rada.

”Svi treba da radimo na obrazovanju, jer obrazovanje je najbitnija stvar u jednoj državi. Država ne može da bude funkcionalna, niti može da bude pravedna, ne može da stvori ljude koji će biti odgovorni i voditi sve njene institucije ako obrazovanje zakaže. Zato smatram da ulaganje u obrazovanje i struktura obrazovanja mora biti nešto najbitnije, gdje treba država da pokuša da svojim finansijama poboljša stanje institucija u našoj zemlji. Našim projektima tamo gdje smo išli (Danska, Španija, Holandija) stekli smo veliko iskustvo i znanje o tome kako su oni odgovorili na iste probleme obrazovanja. Mi ne treba da budemo slijepi sljedbenici njihovog obrazovnog sistema, jer je naš originalan i kvalitetan, i u saradnji sa Ministarstvom i institucijama radimo na tome da to podignemo na veći nivo”, kazao je direktor Elektro škole “Vaso Aligrudić” Ersan Spahić.

Ovako izgleda sajt zahvaljujući učenicima
Ovako izgleda sajt zahvaljujući učenicimafoto: vet4wb

On je istakao da sve ono što podiže znanje i što čovjeka treba da uzdigne na viši nivo vezano je za obrazovanje, te da je cilj života saznavanje.

Prema njegovim riječima svi profesori škole na čijem je čelu pozvani su da učestvuju u ovom projektu, a samo neki su se odazvali. Tako se projekat VET4WB odvijao pod budnim okom školskih koordinatorki projekta Danke Markuš i Marine Braletić.

Tri dizajna sajta projekta VET4WB predstavili su učenici Ivan Radević, Aleksa Čović i Nikola Perišić.

”Okupili smo se zbog redizajna ove stranice, a uz sjajno druženje razmijenili smo mišljenja i dogovorili se za nekoliko koncepata rješenja redizajna. Uz povezivanje jasnije smo mogli da utvrdimo šta se konkretno traži od nas. Inspiraciju smo dobili sa prvog sajta, ali nijesmo osjećali da je to najbolje rješenje, pa smo htjeli da ponudimo još jedno. Odlučili smo se za moderan dizajn koji sadrži tražena polja na koja se može ući. Time smo kombinovali ono što je standard i ono što je traženo od nas. Ovakva tip redizajna koji smo radili je standardan za ozbiljne firme, funkcionalan je i lak za korišćenje”, istakao je Ivan Radević koji se u ovom projektu izdvojio kao glavni dizajner jer je i sam ponudio 30-ak rješenja.

Ivan Radević
Ivan Radevićfoto: Luka Zekovic

”Nije bilo teško, ideje su same dolazile. Često smo pravili timove gdje smo brendstorming metodom dobijali nove ideje koje smo razvijali. Htjeli smo da napravimo što više koncepata i ponudimo ih partneru jer je izrada većeg broja rješenja bio dobar način i za našu vježbu. Svaki put smo novu verziju dodatno unaprjeđivali kako bi došli do krajnje tri verzije koje su najpotpunije. Htjeli smo da se odabir između njih vrši”, dodaje Radević.

Aleksa Čović otkrio je da su đaci izabrali tri rješenja.

”Iako smo imali smjernice, takođe smo dobili slobodu da ponudimo naše rješenje kako mi mislimo da treba da izgleda jedan funkcionalan i moderan sajt. Cilj nam je bio da bude pregledno i funkcionalno, ali i da lijepo izgleda. Na sajtu ima i stranica ‘novosti’, te nam nije bilo jednostavno da unesemo sa prethodnog sajta sav materijal i video, kao i onaj koji je dolazio u periodu rada na redizajnu. Gledali smo da prethodnu verziju unaprijedimo. Njima je svaki post bio nova stranica, a sad smo napravili da su to samo postovi, te samim tim ne otežavaju rad sajta. Neke njihove želje smo ispunili onoliko koliko je najrealnije da će sajt da radi”, ispričao je Čović.

Aleksa Čović
Aleksa Čovićfoto: Luka Zeković

Na rješenju koje je predstavio poseban dio napravljen je za zemlje Zapadnog Balkana koje učestvuju u ovom projektu, pa se klikom na iste mogu naći i neke zanimljivosti, ali i slot analizu te države.

”To je stranica koja treba da probudi Crnu Goru u smislu edukativnog sistema. Iz ove stranice kreće priča da ćemo da mijenjamo edukativni sistem i prilagodimo fga onom u svijetu. Svaka država koja učestvuje u ovom projektu teži tome, da se sve zajedno spoji. U tom dijelu imamo i slot analizu svake države, šta radi i koji su njeni ciljevi, kako da se unaprijedi. Od ove stranice najviše očekujemo, ne po pitanju izgleda, već po ciljevima koje želimo da ostvarimo. Ta stranica bi ujedno trebala da poveže zemlje učesnice projekta”, objašnjava Čović koji je istakao da je bila fenomenalna saradnja između đaka i mentora, te su zbog toga posebno ponosni na rezultat koji su dobili.

Nikola Perišić prezentovao je aplikaciju koju su učenici napravili.

Nikola Perišić
Nikola Perišićfoto: Luka Zeković

”Moja uloga u ovom projektu bila je izrada platforme koja bi služila za osnovne namjene dijeljenja socijalnih mreža, a već sad sve imaju na jednom mjestu. To znači da VET4WB ne mora više da koristi eksterne third party platforme koje su im služile za dijeljenje socijalnih mreža. To znači da se koristila eksterna i da kompanija nije imala svoju, po mogućnosti je morala sve to da plaća. Međutim, zahvaljujući ovom projektu sad su totalno nezavisni, kreirali smo im platformu i sada možemo da manipulišemo podacima, što ranije nijesmo mogli jer smo bili ograničeni”, ističe Perišić, te dodaje da je sada mnogo lakše ispratiti statistiku.

Radović, Perišić i Čović prezentovali projekat na kojem su radili brojni učenici
Radović, Perišić i Čović prezentovali projekat na kojem su radili brojni učenicifoto: Luka Zeković

”Znamo koliko je ona važna za napredak ovakvih projekata poput VET for Western Balkans. Razvitkom vlastite platforme, postali smo potpuno nezavisni i imamo potpunu kontrolu nad našim podacima”, ispričao je Perišić koji je prisutnima na prezentaciji objasnio i na koji način mogu koristiti ovu aplikaciju.

Bonus video: