Savjet EU usvojio odluku o novom sporazumu između FRONTEX-a i Crne Gore

"Jača saradnja FRONTEX-a i Crne Gore će poboljšati bezbjednost na spoljnim granicama EU", naglasio je švedski ministar unutrašnjih poslova Gunar Stromer

8645 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savjet Evropske unije (EU) je usvojio odluku o potpisivanju sporazuma sa Crnom Gorom o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX).

Povezani članci

10. Maj 2023.

Frontex duž cijele državne granice Crne Gore

Postignutim sporazumom će se omogućiti organizovanje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova za upravljanje granicama FRONTEX-a u Crnoj Gori, u skladu sa dogovorom zemlje.

Ovim sporazumom će FRONTEX moći da pomogne Crnoj Gori u upravljanju migracionim tokovima, suprotstavljanju ilegalnoj imigraciji i borbi protiv prekograničnog kriminala.

Nakon ove odluke je reagovalo švedsko predsjedavanje Evropskom unijom.

Ministar unutrašnjih poslova Švedske Gunar Stromer je ocijenio da FRONTEX ima važnu ulogu u osiguravanju bezbjednosti granica EU.

"Jača saradnja FRONTEX-a i Crne Gore će poboljšati bezbjednost na spoljnim granicama EU", naglasio je švedski ministar unutrašnjih poslova.

FRTONTEX podržava države članice EU i zemlje pridružene Šengen zoni, u upravljanju spoljnim granicama EU i borbi protiv prekograničnog kriminala.

Postignuti sporazum počeće da se privremeno primjenjuje od 1. jula 2023. godine. Kada Evropski parlment bude dao saglasnost, onda sporazum može da se smatra zaključenim.

Ovaj sporazum će zameniti postojeći dogovor između FRONTEX-a i Crne Gore koji datira iz 2020. godine.

Kako se objašnjava u saopštenju, postojeći dogovor koji će biti zamijenjen je bio postignut prije stupanja na snagu nove uredbe Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

FRONTEX ima sporazume o saradnji u upravljanju granicama sa Albanijom (2019) i Srbijom (2020) prema prethodnim pravilima i sa Moldavijom (2022) i Severnom Makedonijom (2023) prema novim pravilima.

Bonus video: