Dodijeljena priznanja najzaslužnijima za doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić naglasio je značaj kvalitetne, efikasne i bezbjedne zdravstvene zaštite

3778 pregleda 1 komentar(a)
Sa dodjele priznanja, Foto: Crveni krst Crne Gore
Sa dodjele priznanja, Foto: Crveni krst Crne Gore

Predstavnici Ministarstva zdravlja i Crvenog krsta Crne Gore (CKCG) dodijelili su priznanja najzaslužnijima za doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić naglasio je značaj kvalitetne, efikasne i bezbjedne zdravstvene zaštite.

“Ona podrazumijeva da osiguramo da u našim bolnicama ima dovoljno količina krvi za sve kojima je potrebna kao lijek, što je zadatak i cilj Ministarstva zdravlja”, kazao je Šćekić.

On je, kako je saopšteno iz CKCG, kazao da je izuzetno važna uloga Zavoda za transfuziju krvi i CKCG u unapređenju dobrovoljnog davanja krvi u dijelu jačanja nacionalne transfuziološke službe, motivacije i unapređenja tog humanog čina.

Predsjednik CKCG Mitar Vučković poručio je da su povodi kao što je današnji, prilika da se oda priznanje istinskim humanistima - dobrovoljnim davaocima krvi.

„Zahvaljujući čijoj ispruženoj ruci je vraćen osmijeh na lice brojnim ljudima koji su, nakon teškog i izazovnog životnog perioda, ponovo zdravi i živi, a porodice na okupu”, dodao je Vučković.

On je pozvao sve da obrate pažnju na bolji položaj dobrovoljnih davalaca krvi.

Vučković je rekao da se to odnosi na vraćanje i drugog slobodnog dana dobrovoljnom davaocu prilikom davanja krvi kao zakonske norme.

“I nadu da će zaživjeti mogućnost da zdravstveni informacioni sistem prepozna dobrovoljnog davaoca krvi, kako bi dobio prednost prilikom liječenja ili prepisivanja terapije”, dodao je Vučković.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi Tamara Šćepanović istakla je da je u Crnoj Gori u prošloj godini prikupljeno 20.723 jedinica krvi.

Ona je navela da je nivo davalaštva bio 3,4 odsto što predstavlja najveći broj prikupljenih jedinica u Crnoj Gori do sada, i najveći nivo davalaštva koji je ostvaren otkad postoji Zavod.

Šćepanović je navela da od ukupnog broja prikupljenih jedinica krvi, 62 odsto činile su namjenske donacije, dok je 38 odsto prikupljeno od dobrovoljnih davalaca krvi.

Šćepanović je kazala da je cilj Zavoda i ove godine isti – 100 odsto dobrovoljno davalaštvo krvi.

Nagradu za prošlu godinu u kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davaoca krvi dobili su Zoran Ždralević iz Nikšića, Desimir Bulatović iz Podgorice, Omer Košuta iz Rožaja, Miroslav Vukićević iz Berana i Radovan Ćalasan iz Plužina.

Iz CKCG su rekli da je u kategoriji najaktivnijih klubova dobrovoljnih davalaca krvi priznanje dodijeljeno klubovima Fap Mašina iz Nikšića i Pokloni život iz Pljevalja.

Navodi se da su za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije priznanje dobile transfuziološkinja Jelena Zonjići i tehničarka – transfuzerka Nevenka Dragojević.

U kategoriji priznanja za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada nagrađeni su Rasim Camić iz Rožaja i Lidija Marković iz Herceg Novog.

Iz CKCG su zahvalili svim nagrađenim za doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori.

Bonus video: