Ministarstvo prosvjete: Đačka užina ove godine kvalitetnija, drugačiji meni svakog mjeseca

Cijena užine iznosiće 15 eura za prvo, odnosno 10 eura za drugo, treće i svako naredno dijete
141 pregleda 2 komentar(a)
užina predstavljanje direktorima škole, Foto: Mps.gov.me
užina predstavljanje direktorima škole, Foto: Mps.gov.me
Ažurirano: 08.09.2017. 15:56h

Đačka užina ove godine će biti kvalitetnija, a meni će svakog mjeseca biti drugačiji, najavljeno je iz Ministarstva prosvjete.

U proces izrade novog menija koji će biti ponuđen učenicima podgoričkih osnovnih škola u ovoj školskoj godini, Ministarstvo prosvjete i JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje "Sergije Stanić" uključili su i Institut za javno zdravlje, u cilju formiranja kvalitetnije ponude u okviru đačke užine.

Izmijenjeni meni je predstavljen, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, direktorima osnovnih škola.

"Predstavnici JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje "Sergije Stanić" upoznali su prisutne sa novinama koje će njihova radionica ponuditi učenicima osnovnih škola, a iste se ogledaju u uvođenju zdravih sirovina u proizvodnju kao što je integralno, crno, kukuruzno i ražano brašno, te sjemenke, a sve u cilju poboljšanja nutritivne vrijednosti užine.Takođe, u sastav užine ove godine uključeni su i dodaci poput jogurta, mlijeka, voća, vode i sokova. Novina je i to što će se meni mijenjati na mjesečnom nivou, a biće objavljen i na oglasnim tablama u školama čiji su učenici korisnici užine kao i na facebook stranici Đačke užine", navodi se u saopštenju.

Predstavnici JU "Sergije Stanić" su saopštili da će u posljednjoj nedjelji septembra omogućiti besplatnu degustaciju đačke užine za učenike koji izraze želju da istu koriste.

Cijena užine iznosiće 15 eura za prvo, odnosno 10 eura za drugo, treće i svako naredno dijete.

Doktor Borko Bajić, specijalista higijene, načelnik odjeljenja za ishranu i zdravstvenu ekologiju u Institutu za javno zdravlje, ukazao je na važnost organizovanja đačke užine kako bi se roditeljima odnosno djeci predstavio značaj zdrave ishrane u cilju prevencije gojaznosti kod djece.

Naglasio je da će izmijenjeni meni obezbijediti izbalansiranu ishranu učenicima, te ukazao na važnost organizovane užine, koja pored unosa hranljivih materija, kod djece podstiče socijalizaciju i formiranje zdravih navika.

Direktor direktorata za srednje obrazovanje Veljko Tomić izrazio je zadovoljstvo zbog poboljšanja kvaliteta hrane i naglasio da su u prošloj godini izdvojena značajna sredstva za opremanje Đačke kuhinje, koja se i u proizvodnji i u disrtribuciji oslanja na HACCP standarde.

Bonus video: