Uz želju, veliki rad i čvrstu disciplinu vrhunski rezultati su mogući

Gost tribine na nikšićkom Fakultetu za sport bio Dragomir Bečanović, nekadašnji prvak svijeta u džudou

5098 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Dragomir-Migina Bečanović, nekadašnji prvak svijeta i vicešampion Evrope u džudou, studentima nikšićkog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje govorio je o tome kako se postaje šampion, šta drevnu borilačku vještinu čini tako posebnom, kakav je osjećaj biti na pobjedničkom postolju.

Bečanović, koji je sportista sa najvećim individualnim rezultatom u istoriji Crne Gore, pričao je ne samo o najvećim odličjima, već i o počecima kada su uspjesi džudista prolazili gotovo neprimjetno.

Podsjetio je i na, za njega, ali i za Crnu Goru, istorijsku 1989. godinu kada je postao svjetski šampion, rezultat koji mu je donio i priznanje najboljeg sportiste Jugoslavije iako su u konkurenciji bile legende poput Monike Seleš, Jasne Šekarić, Tonija Kukoča, Mateje Svet, Dragana Piksija Stojkovića...

nkfn
foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Bečanović je odlučio da pehare, medalje, priznanja i crni pojas sa njegovim imenom i prezimenom koje mu je poklonila Svjetska džudo asocijacija pokloni Fakultetu za sport, uz žeju da vitrin sa njegovim odličjima bude pokazatelj mladima da od snova ne treba odustati i da su vrhunski rezultati mogući uz predan rad, disciplinu i jaku želju.

„Biće mi drago ako će ta polica sa mojim trofejima nekoga motivisati. Smatram da postoji neka energrija u toj polici i da može da pruži nadu i onim ljudima koji bi željeli da odustanu. Da nadahnuti tom energijom nikad ne odustanu. Vidio sam i prostor koji je posvećen Dejanu Savićeviću, a iskreno se nadam da će na ovom prostoru biti još takvih ljudi. Ako bude tako, ako se kod nekoga rodi nada, naša misija je ispunjena”, poručio je Bečanović.

Dekan Fakulteta za sport, prof. dr Rašid Hadžić, kazao je da je za studente značajno da čuju priču velikana kalav je Bečanović, jer, kako je istakao, od takvih sportista mogu mnogo toga da nauče.

nkfn
foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

„Drago mi je što je upravo naš proslavljeni sportista i naš prijatelj Bečanović prvi u seriji vrhunskih sportista čije ćemo tribine organizovati na fakultetu. Posebno mi je zadovoljstvo što naši studenti imaju priliku da razgovaraju sa takvim veličinama”, kazao je Hadžić.

Prodekan doc. dr Jovica Petković zahvalio se gostu, ali i prisutnima, jer je pored studenata bilo i profesora, umjetnika, bivših sportista i rekreativaca, i najavio nove tribine i druženje sa uspješnim sportistima.

Bonus video: