Djecu čeka pomoć asistenata u nastavi

Iz Ministarstva tvrde da su u prethodnom periodu aktivno i posvećeno radili na uspostavljanju usluge asistenta u nastavi na održivim i kvalitetnim osnovama
350 pregleda 0 komentar(a)
OŠ "Vuk Karadžić", Vuk Karadžić, Foto: Zoran Đurić
OŠ "Vuk Karadžić", Vuk Karadžić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.09.2017. 15:44h

Asistenti u nastavi djeci sa posebnim potrebama će tokom septembra u vrtićima i školama raditi po ugovoru, a uskoro će biti raspisan i konkurs za njihovo angažovanje u ovoj školskoj godini.

Iz Ministarstva prosvjete tvrde da ne treba podizati prašinu u vezi sa obukama asistentima, jer će ih biti dovoljno da svi dobiju sertifikate.

Broj djece sa posebnim potrebama nije se bitnije promijenio, navode:

"Broj asistenata je na istom ili sličnom nivou kao i prošle godine, i trenutno iznosi oko 270. Plate će, u skladu sa propisima, biti u koeficijentu 5,31, odnosno oko 350 eura", kazali su "Vijestima" iz Ministarstva.

Oni podsjećaju da će asistente angažovati škole za vrijeme trajanja nastavne godine, da će imati ugovore o radu i veće plate, “kako bi se, uz dodatne obuke, mogli u potpunosti i na pravi način posvetiti djeci sa kojom rade”.

Iz Ministarstva tvrde da su u prethodnom periodu aktivno i posvećeno radili na uspostavljanju usluge asistenta u nastavi na održivim i kvalitetnim osnovama.

"Usvojene su inicijativa za razvoj stručne kvalifikacije, standard zanimanja, standard kvalifikacije i ispitni katalog asistent u nastavi. Kroz dokumente ove vrste definisani su uslovi, obim, znanja, vještine i kompetencije asistenta u nastavi. Preciznije, asistent u nastavi mora biti lice sa najmanje stečenom srednjom stručnom spremom, četvrogodišnjeg obrazovnog profila”, pojasnili su iz Ministarstva.

Dodaju da su obaveze asistenta u nastavi pomoć djeci u kretanju, orijentacija u prostoru, korišćenje didaktičkih sredstava, namještanje i upotrebe pomagala, podršku djetetu s posebnim obrazovnim potrebama na bazi instrukcija stručne službe i nastavnika.

I to pri pisanju, računanju, rukovanju priborom, zapisivanju odgovora, okretanju stranica, pri izradi praktičnog rada prema uputstvu učenika i sl, provjeravanju da li razumije, pojašnjavanju nepoznatih riječi, pomoći u aktivnostima samozbrinjavanja i slično.

"U tom smislu, cijenimo da će djeca imati adekvatnu pomoć čije su kompetencije i obaveze jasno postavljene”, navode iz Ministarstva.

Bonus video: