Blokiraće most, jer Gračanica više ne može da čeka

KAR= 4.131

Nikšićanin Boško Pavićević, uz pomoć "Ekopatriotizma", želi da skrene pažnju na katastrofalno stanje rijeke. Protest u subotu u pet do 12

5366 pregleda 1 komentar(a)
Obale Gračanice zatrpane smećem, Foto: Gračanica
Obale Gračanice zatrpane smećem, Foto: Gračanica

Nikšićanin Boško Pavićević, koji je proteklih dana skrenuo pažnju kada je spriječio vozača kamiona da istovari otpad na obalu rijeke Gračanice, u subotu 20. maja, organizovaće blokadu puta na jednom od sedam gračaničkih mostova.

Protest počinje u u pet do 12 i trajaće sat i pet minuta.

Protest Pavićevića podržaće i pokret "Ecopatriotizam“, a Nikšićanin se tom pokretu koji je prepoznat po ekološkom djelovanju, obratio za pomoć.

"Blokada saobraćaja će se održati na kraju Gračaničke ulice, na mostu koji, kako kaže, spaja nespojivo, odsustvo logike i pasivnost javne uprave. Protest je uredno prijavljen nikšićkom MUP-u, a poruka koja se šalje nadležnim organima je da se više neće tolerisati nemar i nerad, jer svi građani imaju pravo da bude čisto”, naveli su iz "Ecopatriotizma“.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, Pavićević je istakao da su mještani Gračaničke ulice godinama pisali peticije lokalnoj upravi kako bi se stalo na kraj ilegalnom deponovanju u korito rijeke Gračanice, koja je cijelim svojim tokom devastirana.

“Dodaje da su posljednju peticiju pisali prije pet godina, ali je imala sudbinu kao i sve prethodne - od nje ni traga ni glasa. Nikšićanin se u prethodnim danima putem društvenih mreža obratio lokalnoj upravi koja nije komentarisala njegov aktivistički čin odbrane prirode, iako su ga prenijeli i mnogi mediji. Konstatuje da su počinitelji ovih ekocida poznati cijeloj javnosti, te je riječ o opšte poznatim imena i čuvenim kompanijama, ali da se nikakve mjere ne preuzimaju. Stoga je i došlo vrijeme da narod preuzme sankcije ove vrste kako bi se očuvala i sačuvala zdrava životna sredina“, navodi se u saopštenju za javnost „Ecopatriotizma“.

Ekopatriotizam
foto: Plakat za protest

"Vijesti“ godinama pišu o problemu zagađenosti nikšićkih rijeka, prije svega Gračanice, koje su pretvorene u plutajuće deponije. U tekstu „Vijesti“ koji je izašao prije desetak dana, građani su istakli da je potrebno pod hitno postaviti video nadzor, uz komentar "da dok se ne 'udari po džepu' nesavjesnih građana“, od ekologije i čistih rijeka nema sreće.

U koritu Gračanice, kao i duž njene obale, nema čega nema - flaše, kese, gume, čak i cigle i uginule životinje, jednom riječju smeće “buja” gdje god se okrenete.

“Teško je utvrditi šta je sve odbačeno u divljoj deponiji koja liči na sve sem na riječno korito. Možda bi bilo lakše utvrditi čega nema, ako uopšte postoji nešto što neodgovorni nijesu tamo bacili. Neshvatljivo i neprihvatljivo je da se već decenijama na istim lokacijama ponavljaju isti problemi, a da se ne pronađu odgovorni za ekokriminal koji izaziva nesagledive ekološke i ekonomske štete”, kazao je nedavno “Vijestima” direktor Ekološkog pokreta “Ozon” Aleksandar Perović i istakao da “apokaliptične scene Gračanice kao da je neko zamrznuo - godinama su tu”.

"Koliko je nesvjesnost građanima Nikšića ušla u pore, najbolje svjedoči to da mnogi mještani Gračaničkog kraja dozvoljavaju devastaciju rijeke, čak usmjeravaju i motivišu određene stanovnike grada pod Trebjesom da deponuju na ovom lokalitetu. Sa druge strane, kako kaže Pavićević, postoje i oni koji se bore protiv toga ali njih sve ove godine ignoriše, kako stara, tako i nova vlast”, navodi se u saopštenju „Ecopatriotizma“.

Priča o video nadzoru kod rijeke Gračanice pokrenuta je 2014. godine kada je i postavljena tabla upozorenja "Strogo zabranjeno bacanje smeća“ sa kamerom koja je uništena.

Načelnik Komunalne policije Veselin Čurović kazao je “Vijestima” prije desetak dana da očekuje da uskoro dobiju saglasnost od Agencije za zaštitu ličnih podataka za postavljanje video nadzora koji bi im pomogao da se konačno izbore sa nesavjesnim građanima i da divlje deponije postanu prošlost.

”Nekoliko mjeseci čekamo saglasnost Agencije i nadamo se da ćemo je uskoro i dobiti. Planiramo da lokacije koje su u blizini korita rijeka i obala rijeka ‘pokrijemo’ kamerama i našim službenicima olakšamo nadzor nad tim površinama, gdje je stvarno katastrofa. U koritu rijeke Gračanice i duž njene obale postoji nekoliko lokacija koje su zaista simptomatične i nadamo se da ćemo video nadzorom uspjeti da taj problem riješimo”, kazao je Čurović.

Bonus video: