Adžić: Sporazum o upravljanju granicama osnažiće saradnju u suzbijanju neregularnih migracija...

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Adžić i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson potpisali su u Briselu Sporazum o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Crnoj Gori (Frontex)

3627 pregleda 2 komentar(a)
Sa potpisivanja, Foto: MUP
Sa potpisivanja, Foto: MUP

Sporazum o upravljanju granicama između Crne Gore i Evropske unije (EU) osnažiće operativnu saradnju u suzbijanju neregularnih migracija i sprečavanju kriminalnih aktivnosti, kazao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Adžić i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson potpisali su u Briselu Sporazum o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Crnoj Gori (Frontex).

“Adžić je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja novog Sporazuma sa Frontexom, koji umnogome doprinosi jačanju saradnje Crne Gore sa EU u oblasti upravljanja granicama i postizanja predviđenih standarda na putu ka punopravnom članstvu”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, novi Sporazum predviđa raspoređivanje službenika Frontex-a i primjenu izvršnih ovlašćenja na bilo kojem dijelu državne granice Crne Gore, a ne samo na granici sa EU, kako je bilo definisano prethodnim Sporazumom.

Predviđeno je i da, pored službenika crnogorske policije, poslove granične kontrole sprovode i članovi timova Frontex-a.

“Jačanjem partnerstva doprinosimo osnaživanju operativne saradnje u dijelu suzbijanja neregularnih migracija i sprečavanja kriminalnih aktivnosti”, kazao je Adžić.

On je, naglašavajući značaj saradnje na polju upravljanja granicama, zahvalio EU na kontinuiranoj podršci u normativnom i strateškom aspektu, kao i kroz unapređenje materijalno-tehničkih kapaciteta.

Bonus video: