Stejt department o vjerskim slobodama: Zabrinjavajući incidenti u Crnoj Gori

Stejt department svake godine o vjerskim slobodama u svijetu podnosi izvještaje Kongresu

16528 pregleda 87 reakcija 34 komentar(a)
Cetinjski manastir (ilustracija), Foto: Miljana Kljajić
Cetinjski manastir (ilustracija), Foto: Miljana Kljajić

Američki Stejt department u godišnjem izvještaju o vjerskim slobodama u svijetu 2022. godine navodi o Crnoj Gori da je nekoliko vjerskih zajednica prijavilo zabrinjavajuće incidente.

Dokument se odnosi na politike državnih vlasti kojima se krše vjerska uvjerenja različitih grupa, denominacija i pojedinaca, kao i nastojanja SAD za promociju vjerskih sloboda širom svijeta. Stejt department svake godine o vjerskim slobodama u svijetu podnosi izvještaje Kongresu, prenosi Glas Amerike.

Stejt department u dijelu Izvještaja koji se odnosi na Crnu Goru navodi zabilježene incidente u 2022. i ukazuje slučaj kada su neidentifikovane osobe bacale kamenice na prostorije Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Takođe se navode i medijski izvještaji o tome da je jedna kaluđerica iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) navodno skinula nacionalnu zastavu postavljenu na ogradu Cetinjskog manastira i bacila je na zemlju.

Kaluđerica je, kako podsjeća Stejt department, tvrdila da je savila zastavu i predala je pojedincu koji je, ustvrdila je ona, pretio sveštenicima. U izvještaju se navodi da je tužilaštvo na Cetinju naložilo podnošenje krivične prijave protiv kaluđerice zbog sumnje da je počinila krivično djelo "nanošenje štete reputaciji Crne Gore", ali da je nejasno da li je krivično gonjena.

"Odvojeno, u slučaju da je to relevantno, tokom nedavne posjete smo primijetili da i dalje ima mnogo zastava na ogradi oko manastira", ističe Stejt department u Izvještaju.

Islamska zajednica, navodi Stejt department, prijavila je antiislamske i srpske nacionalističke poruke navijača iz Petrovca, tokom gostovanja tima iz Plava (FK Jezero).

Takođe napominje i da je jevrejska zajednica u Crnoj Gori prijavila da se osjeća ugroženom zbog postavljanja bilborda na kojima se pominje 'nakba' – čime se aludira na, kako je ukazano, raseljavanje Palestinaca tokom nastanka izraelske države.

U Izvještaju se napominje, pak, da su vjerska diskriminacija i govor mržnje zakonom zabranjeni, ali i da vjerske grupe mogu da dobiju pravni status bez registracije.

Bonus video: