CAZAS: U četvrtak besplatno i anonimno testiranje na HIV, hepatitis B i C u Baru

"Osim testiranja, za sve građane i građanke biće dostupno i besplatno i anonimno savjetovanje sa stručnim licima na temu HIV/AIDS-a i virusnih hepatitisa kao i preventivni materijal"

3299 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CAZAS
Foto: CAZAS

Nevladina organizacija (NVO) CAZAS saopštila je danas da u saradnji sa Domom zdravlja Bar organizuje akciju dobrovoljnog savjetovanja i testiranja na HIV, hepatitis B i C u drop in centru, u četvrtak 18. maja od 12 do 18 časova.

Poručili su da je testiranje besplatno, nije potreban uput ni zdravstvena knjižica, koriste se brzi testovi i rezultati su gotovi za najviše 30 minuta.

"Osim testiranja, za sve građane i građanke biće dostupno i besplatno i anonimno savjetovanje sa stručnim licima na temu HIV/AIDS-a i virusnih hepatitisa kao i preventivni materijal. Drop in centar NVO CAZAS nalazi se na adresi Stara raskrsnica bb (u blizini željezničke stanice u Baru) i testiranje nije potrebno zakazivati već samo doći u terminu od 12 do 18 časova", poručili su iz CAZAS-a.

Kazali su da za sve dodatne informacije o akciji testiranja, drop in centru i savjetovanju građani i građanke mogu kontaktirati tim NVO CAZAS putem telefona 067 600 988 i 067 602 345 (Viber, whatsapp i Telegram) kao i putem društvenih mreža @nvocazas.

"Epidemija HIV-a je i dalje veliki globalni problem javnog zdravlja i procjene su da je na kraju 2021. u svijetu sa HIV-om živjelo 38,4 miliona osoba. Oko jedna petina osoba koje su inficirane HIV-om ne zna da ima HIV zbog čega je veoma važno da se kontinuirano radi na povećanju obuhvata testiranjem i ukidanju barijera ka pristupačnom testiranju naročito ranjivim kategorijama. Značaj ranog testiranja je veliki, jer ukoliko se HIV otkrije u ranom stadijumu i na vrijeme počne sa liječenjem, osoba može imati dug, kvalitetan i produktivan život i imati zdravo potomstvo. Uz dobar terapijski odgovor, sa HIV-om se danas ne samo živi nego i stari, te osobe sa HIV-om imaju očekivani životni vijek kao i osobe koje nijesu inficirane. Važno je naglasiti da osobe koje terapijom postignu nemjerljiv broj virusnih kopija u krvi ne mogu dalje prenositi infekciju", kazali su iz CAZAS-a.

Naveli su da se testiranje na HIV predlaže svakoj osobi koja je imala nezaštićen seksualni odnos.

"Svi koji ne znaju da li treba da se testiraju mogu uraditi anonimni i besplatni test samoprocjene rizika u odnosu na HIV i polno prenosive infekcije na https://zdravlje.co.me/zdravisa/", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: