Nikšić: Srednjoškolci iz osam zemalja Balkana takmičiće se iz mehatronike i elektronike

Program takmičenja će se 19. maja odvijati po fazama, a toga dana planirano je svečano otvaranje manifestacije i prigodan kulturno-umjetnički program koji će upriličiti učenici škole

4863 pregleda 49 reakcija 0 komentar(a)
Nikšić, Foto: niksic.me
Nikšić, Foto: niksic.me

Srednja stručna škola iz Nikšića biće domaćin devetog "Balkan junior" takmičenja iz oblasti mehatronike i elektronike koje će biti održano od 18. do 21. maja.

Učešće na takmičenju uzeće srednjoškolaci stručnih tehničkih škola iz osam balkanskih zemalja: Turske, Rumunije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore. Predstavnik Crne Gore je škola iz Nikšića, u kojoj se takmičenje i održava.

Program takmičenja će se 19. maja odvijati po fazama, a toga dana planirano je svečano otvaranje manifestacije i prigodan kulturno-umjetnički program koji će upriličiti učenici škole.

"U prvom dijelu takmičenja, učenici treba da pokažu teorijsko znanje iz elektronike i mehatronike. U drugoj fazi, u odgovarajućim programima, takmičari imaju zadatak da projektuju u oblasti 3D modelovanja maketu aviona, potom na CNC mašini treba da izrade pojedine djelove ove makete i na kraju pred komisijom mentora-inženjera iz svih škola, sklapaju maketu aviona. Već u večernjim satima znaće se koje su to ekipe ostvarile najbolje rezultate. Proglašenje pobjednika je planirano na zajedničkoj večeri", saopštili su organizatori.

Treći dan manifestacije, u saradnji sa opštinom Nikšić i lokalnom Turističkom organizacijom, planiran je za izlet, a predstavnici Srednje stručne škole upoznaće goste, mentore i takmičare, sa znamenitostima grada pod Trebjesom.

Bonus video: