VIDEO Ispuštanje velike količine vode iz Pivskog jezera; EPCG: Dotok povećan zbog padavina i otapanja snijega

"Obilne padavine značajno su popravile hidrološku situaciju, tako da je akumulaciono jezero na maksimalnoj koti i povremeno se otvaraju prelivne klapne", kazali su "Vijestima" iz EPCG

20447 pregleda 30 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Dotok vode u Pivsko jezero povećan je zbog obilnih i vanrednih padavina kao i otapanja snijega koji je bio akumulisan u planinskim vrhovima tokom zimskog perioda, saopšteno je danas "Vijestima" iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

"Vijesti" su došle u posjed video-snimka na kome se vidi ispuštanje velike količine vode iz akumulacije Pivskog jezera.

Iz EPCG su kazali da je hidrologija na hidroelektrani (HE) Piva jako povoljna.

"Obilne padavine značajno su popravile hidrološku situaciju, tako da je akumulaciono jezero na maksimalnoj koti i povremeno se otvaraju prelivne klapne. Dotok u jezero je ispod 200 kubnih metara u sekundi. Smatramo da je dotok povećan zbog obilnih i vanrednih padavina (za samo 10 dana mjeseca maja palo je 50 odsto nego što je prosjek za ovo doba godine) kao i otapanja snijega koji je bio akumulisan u planinskim vrhovima tokom zimskog perioda", rekli su iz EPCG.

Oni su naveli da je trenutna kota Pivskog jezera je 675,25 metara nadmorske visine, što je kako su dodali iznad nivoa maksimuma gornje vode.

"Prelivi na brani se povremeno otvaraju. Svi raspoloživi agregati rade punom snagom", poručili su iz EPCG.

Bonus video: