Akcija za veći nivo ekološke svijesti djece

Novi Eko karavan u okviru projekta koji realizuje NVO "FORS Montenegro" održan je u danilovgradskoj Gimnaziji „Petar I Petrović Njegoš“

3100 pregleda 0 komentar(a)
Juče u Danilovgradu, Foto: FORS Montenegro
Juče u Danilovgradu, Foto: FORS Montenegro

Eko karavan u okviru projekta koji realizuje NVO "FORS Montenegro" održan je u danilovgradskoj Gimnaziji „Petar I Petrović Njegoš“.

Učenicima su podijeljene brošure i leci na temu zaštite životne sredine i eko promo materijal, a sve u cilju podizanja nivoa ekološke svijesti djece i omladine.

"Kroz direktan kontakt sa učenicima podstaknuta je razmjena mišljenja o ekološkim temama i trenutnoj situaciji kada je u pitanju zaštita životne sredine u opštini Danilovgrad. Gimnaziji je uručena mobilna aplikacija na temu zaštite životne sredine, kako bi se učenici u narednom periodu i ovim putem dodatno zainteresovali, informisali i edukovali po ovim pitanjima", piše u saopštenju "FORS Montenegra".

Kako su istakli, mobilna aplikacija sadrži opšte informacije o značaju zaštite životne sredine, savjete za štednju energije i ostalih resursa, smanjenje količine otpada i zagađenja, primjere dobre prakse iz zemalja Evropske unije, kao i publikacije na ove teme.

"Pored informativnih tekstova, aplikacija sadrži i interaktivne kvizove kroz koje korisnici mogu da provjere svoja znanja iz oblasti ekologije, ali i da se dodatno informišu i edukuju na zabavan i zanimljiv način. Kako bi aplikacija mogla da funkcioniše i da se održava u narednom periodu, predstavnicima Gimnazije je uručen i lap top, kao i multifunkcionalni štampač, uz pomoć kojih će nastavnici i učenici moći da realizuju ekološke aktivnosti i informišu stanovništvo o značaju očuvanja životne sredine i prirodnih resursa", navodi se u saopštenju.

Cilj projekta, kojeg finansira Evropska unija, a sufinansira Ministarstvo javne uprave, je doprinos upoznavanju građana sa značajem zaštite životne sredine, ublažavanjem posljedica klimatskih promjena i usvajanju ekološki odgovornijeg ponašanja.

Projekat se realizuje u opštinama Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje, Gusinje, Petnjica, Mojkovac, Kolašin i Danilovgrad.

Bonus video: