Pljevlja: Otvorena izložba u Zavičajnom muzeju, raznolikost ekosistema Crne Gore

Direktorica Prirodnjačkog muzeja Nataša Čađenović kazala je da će kroz ovu izložbu posjetioci upoznati samo djelić raznolikih ekosistema i brojnih vrsta koje nastanjuju našu zemlju

2343 pregleda 0 komentar(a)
Izložba Segment naše prirode, Foto: Zavičajni muzej
Izložba Segment naše prirode, Foto: Zavičajni muzej

U Zavičajnom muzeju u Pljelvjima otvorena je izložba Segment naše prirode na kojoj su predstavljeni neki od najatraktivnijih eksponata iz zbirke Prorodnjačkog muzeja Crne Gore.

"Izložba je upriličena povodom Međunarodnog dana muzeja 18. maja, a organizovana je pod pokroviteljstvom Međunarodnog muzejskog savjeta Ikoma od 1977 godine sa ciljem afirmacije muzeja i njihove uloge u promovisanju kulturne različitosti i interkulturalnog dijaloga. Ujedno se obilježava i manifestacija Noć muzeja kada muzeji kao ustanove koja se bavi kulturom, promocijom, očuvanjem kulturnog nasleđa, u službi razvoja društva na jedan poseban način otvore svoja vrata do kasno uveče, i posjetiocima upriliče upoznavanje sa različitim djelatnostima muzeja", kazala je direktorica Muzeja u Pljevljima Dejana Drobnjak.

Ovom postavkom, kazala je ona, muzej se prilagodio ovogodišnjoj temi Dana muzeja, koja se svake godine nanovo određuje i za 2023 godinu naslovljena je "Muzeji, održivost i blagostanje".

Direktorica Prirodnjačkog muzeja Nataša Čađenović kazala je da će kroz ovu izložbu posjetioci upoznati samo djelić raznolikih ekosistema i brojnih vrsta koje nastanjuju našu zemlju.

"Znamo da je biodiverzitet Crne Gore izuzetno veliki i u evropskim okvirima. Predstavili smo resursima i biodiverzitetom najbogatiji ekosistem Skadarsko jezero. Svima nam je poznat njegov zaštitni znak pelikan kojem je ovo jezero krajnja zapadna tačka do koje dopire. Osim pelikana jezero nastanjuje ili posjećuje preko 200 drugih vrsta ptica. Iako smo se odlučili da prikažemo najatraktivnije vrste faune sisare i ptice, šuma nije samo stanište brojne lovne divljači već i ostalih živih bića koja jedino zajedno daju funkcionalnu cjelinu koja ima sposobnost da se oporavi nakon negativnih ljudskih aktivnosti", kazala je Čađenović.

Bonus video: