Srce za svijet

Svakim potezom Sava osiguranje se trudi da pored svojih poslovnih uspjeha pomogne i podrži kompletnu zajednicu da postigne pozitivne rezultate.

1877 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sava osiguranje
Foto: Sava osiguranje

Sava osiguranje duže od 20 godina svojim klijentima pruža sigurnost, zaštitu imovine, vozila, lica i odgovornosti, od različitih vrsta rizika. Sa svojim ćerkama kompanijama, Sava Agent i Sava Car, naše Društvo broji gotovo 200 zaposlenih. U Sava osiguranju godinama unazad aktivno doprinosimo razvoju i dobrobiti društva čiji smo neodvojivi dio.

Sava osiguranje je moderno i društveno orijentisano osiguravajuće društvo i dio je slovenačke Osiguravajuće grupe Sava. Društveno odgovorno poslovanje predstavlja sastavni dio korporativne filozofije i poslovne strategije našeg poslovanja. Za Sava osiguranje društveno odgovorno poslovanje predstavlja strateški okvir za upravljanje kompanijom, zasnovan na ulaganju u dugoročne i stabilne odnose sa zaposlenima, klijentima i sugrađanima.

Slogan NIKAD SAMI je snažno obećanje na kom Sava osiguranje gradi društvenu odgovornost, kako u odnosu prema zaposlenima, tako i prema klijentima, saradnicima i okruženju u kom Sava osiguranje posluje.

2020. godine, zbog epidemioloških mjera koje su bile aktuelne, pokrenuta je inicijativa „SRCE ZA SVIJET“, kojom smo htjeli da stvorimo osjećaj sigurnosti i pokažemo zaposlenima i zajednici da NIKAD nisu SAMI. Riječ je o Inicijativi na nivou Osiguravajuće grupe Sava: zaposleni i kompanije Grupe njeguju društvenu i ekološku odgovornost kroz organizaciju različitih akcija i na taj način pomažu onima kojima je pomoć potrebna. Sve projekte sami osmišljavamo i realizujemo, što je pokazatelj iskrene posvećenosti Kompanije da pomogne zajednici u kojoj posluje. Kroz inicijativu „SRCE ZA SVIJET“ i dalje, zajedno ublažavamo različite poteškoće, širimo znanje i stvaramo divne životne priče.

BRIGA O DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI

Svakim potezom Sava osiguranje se trudi da pored svojih poslovnih uspjeha pomogne i podrži kompletnu zajednicu da postigne pozitivne rezultate. Organizacijom različitih aktivnosti u okviru Inicijative „SRCE ZA SVIJET“, podrškom i sponzorisanjem sportskih, obrazovnih i kulturnih događaja želimo da približimo zajednici naše pozitivne stavove i da, na jedan savremen način, pokažemo kako se i u Crnoj Gori može poslovati domaćinski.

AKCIJE UREĐIVANJA ŽIVOTNE SREDINE

Jedan dio naših akcija se odnosi na čišćenje i uređivanje životne sredine. Ovim akcijama obilježavamo Dan Osiguravajuće grupe Sava. Svake godine, kroz komunikaciju sa kolegama u opštinama u kojima imamo podružnice, biramo lokaciju koju ćemo urediti. Do sada smo uređivali parkove i šetališta u opštinama: Podgorica, Nikšić, Herceg Novi, Pljevlja i Berane. Kako bismo odabranim lokacijama vratili stari i dodali novi sjaj, obezbjeđujemo drvoredne sadnice, ukrasne biljke, nove klupe, nedostajuće talpe za klupe, farbe i alat za farbanje klupa, ograda i stubova za rasvjetu... Cilj ovih volonterskih akcija je stvaranje zdravog i prijatnog ambijenta za šetnju, miran boravak i odmor, druženje, socijalizaciju, rekreaciju stanovnika i posjetilaca gradova u kojima realizujemo naše akcije čišćenja i uređenja životne sredine.

Akcija uređenja nikšićkih šetališta
Akcija uređenja nikšićkih šetalištafoto: Sava osiguranje

Organizovanjem akcija ovakvog i sličnog tipa, želimo da podstaknemo poštovanje i odgovornost za životnu sredinu u kojoj živimo i radimo. Takođe, radimo na razvoju svijesti, zaposlenih i lokalnih zajednica u svim relevantnim aspektima, da nije potrebno ulaganje velikih novčanih sredstava, kako bi se okolina uredila i očuvala. Trudimo se da svojim primjerom motivišemo građane da podržavaju akcije ovog tipa i budu učesnici u što većem broju sličnih. Na taj način ćemo unaprijediti i očuvati životnu sredinu Crne Gore.

Akcija uređenja Parka Boka - Herceg Nov
Akcija uređenja Parka Boka - Herceg Novfoto: Sava osiguranje

NEKI HEROJI NOSE PLAŠT, PRAVI HEROJI DONIRAJU KRV

Akcije dobrovoljnog davanja krvi zaposleni Sava osiguranja, Sava Car-a i Sava Agent-a realizuju duže od deset godina i to uvijek dva puta godišnje – u junu i decembru. Cilj ovih akcija je podizanje svijesti o značaju dobrovoljnog, nenamjenskog davalaštva krvi i obezbjeđivanje neophodnih zaliha krvi, koje uvijek nedostaju. Naše kolege smatraju da je dobrovoljno davanje krvi jedna od najbitnijih aktivnosti koje sprovodimo u okviru Inicijative „SRCE ZA SVIJET“, zbog samog osjećaja da su učinili nesebično djelo i pomogli nekom kome je pomoć neophodna, jer dobrovoljno davanje krvi je čin solidarnosti i humanosti. Prošle godine, naše kolege su se upisale i u registar dobrovoljnih davalaca trombocita.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi
Akcija dobrovoljnog davanja krvifoto: Sava osiguranje

DONACIJE

Sava osiguranje nikada ne zaboravlja najosjetljivije članove našeg društva. Kroz donacije želimo da probudimo empatiju kod svih ljudi i pokažemo da malim koracima i udruženim snagama, možda ne možemo nadomjestiti ljudima ono što im najviše nedostaje, ali možemo im uljepšati dane s vremena na vrijeme. Možemo stvarati kvalitetnije uslove za život, i doprinijeti razvoju i napretku društva, pružajući pomoć i podršku onima kojima je ona potrebna.

Organizovali smo humanitarne akcije za štićenike JU Zavoda Komanski most. Obezbijedili smo garderobu, obuću, posteljinu, dušeke, naddušeke, paročistače, frižidere, sredstva za higijenu... Prošle godine smo posjetili djecu koja žive u Domu „Mladost“, u Bijeloj. Zaposleni naša tri društva obezbijedili su velike količine garderobe, obuće, igračaka, školskog materijala, sredstava za ličnu higijenu, posteljine, jastuka i ostalih neophodnih stvari za djecu. Od prikupljenih novčanih sredstava obezbijedili smo električni šporet i mašinu za pranje veša, koji su iskorišćeni za opremanje “porodičnih prostorija“ u okviru Doma.

Sava osiguranje je donacijama podržalo Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju “Puževa kućica“, koje se bori i svakodnevno radi na tome da djeca, članovi Udruženja, budu dio inkluzivnog društva u kojem će ostvariti svoja prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, pravo na obrazovanje, pravo na život u porodici, pravo na kretanje i druženje.

Humanitarna akcija za štićenike Doma Mladost
Humanitarna akcija za štićenike Doma Mladostfoto: Sava osiguranje

SAVINA ZIMSKA ČAROLIJA

Praznici su najljepši i najveseliji dio godine. To je vrijeme kada se radujemo, slavimo, provodimo vrijeme sa najmilijima. Takođe, praznična atmosfera nam pruža osjećaj da negdje pripadamo i da nas neko voli i misli na nas. Posebnu pažnju najosjetljivijim kategorijama našeg društva pružamo za vrijeme praznika.

Djeci i mladima, koji su korisnici različitih centara i članovi saveza, djeci koja su dio socijalno ugroženih porodica, praznike uljepšavamo obezbijeđivanjem novogodišnjih poklon paketića. Takođe, Društvo donira novac za kupovinu poklon paketa hrane u vidu osnovnih životnih namirnica za porodice koje su u teškoj materijalnoj situaciji. Ove aktivnosti sprovodimo duži niz godina i možemo slobodno reći da je to uveliko tradicija Sava osiguranja. Na ovaj simboličan način želimo da uljepšamo blage dane i praznike najosjetljivijim kategorijama društva koje trebaju i zaslužuju veću pažnju društvene zajednice.

PODRŠKA: ZDRAVSTVO, OBRAZOVANJE, SPORT...

Sava osiguranje tradicionalno podržava projekte u oblasti zdravstva i zadovoljstvo nam je što možemo doprinijeti poboljšanju uslova rada u zdravstvenim centrima kroz donacije aparata i opreme koji su im neophodni za liječenje pacijenata i koji će im olakšati rad. Sava osiguranje doniralo je Opštoj Bolnici Berane savremeni EKG aparat, dva pulsna oksimetra i električni krevet sa pratećom opremom, ginekološkoj ambulanti Doma zdravlja u Budvi CTG aparat, a Domu zdravlja Berane tri koncetratora kiseonika. U trenutku kada se cijeli svijet suočio sa pandemijom, 2020. godine, Sava osiguranje je doniralo 10.000€ Nacionalnom koordinacionom timu za borbu protiv zaraznih bolesti. Na ovaj način smo pomogli napore koje je država Crna Gora sprovodila u suzbijanju koronavirusa.

Sa velikim zadovoljstvom podržavamo projekte u kojima se promovišu zdravi stilovi života kroz koje nastojimo da kreiramo bolje okruženje, kao i projekte u kojima se pruža podrška djeci i mladim ljudima - jer su upravo oni budućnost naše zemlje. Sava osiguranje godinama podržava projekte NVO Healthy life, poput „Prevencija narkomanije kod djece i omladine“, „Svjetski dan zdrave hrane“, „Bezbjednost u saobraćaju“... Ove godine smo podržali klub Robotičara i programera „Phoenix“ na takmičenju u Srbiji.

Takođe, Sava osiguranje ulaže i u oblast obrazovanja i doprinosimo poboljšanju uslova rada u školskim ustanovama kroz donacije računarske opreme, školske opreme i opreme za fizičko vaspitanje, istovremeno utičući na razvoj informacionog društva, digitalne pismenosti, podizanje svijesti o važnosti redovnog vježbanja, razvoj sporta i timskog duha.

Isto tako se trudimo da dio svog uspjeha i dio dobrog rezultata koje ostvarujemo na crnogorskom tržištu, usmjerimo na podršku sportista zaslužnih za sportski ugled Crne Gore u svijetu. Sava osiguranje prepoznaje njihov vrijedan rad i rezultate, ali i pozitivan uticaj koji imaju na razvoj sporta i sportske kulture u Crnoj Gori. Sava osiguranje je ponosan sponzor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore, kao i određenih aktivnosti Odbojkaškog saveza Crne Gore, Košarkaškog kluba „Podgorica“ i Šahovskog saveza Crne Gore.

Sava osiguranje – ponosni sponzor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore
Sava osiguranje – ponosni sponzor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gorefoto: Sava osiguranje

BRIGA O KLIJENTIMA

Društveno odgovorno poslovanje se može ostvariti na različite načine, a briga o klijentima je jedan od najvažnijih. Naši klijenti su članovi naše velike porodice, te se tako i odnosimo prema njima. Pažljivo osluškujemo potrebe i ponašanja klijenata, konstantno se trudeći da usluge prilagodimo njihovim željama i zahtjevima. To znači da našim klijentima pružamo podršku u svim životnim fazama, kreirajući proizvode i usluge koji mogu pomoći u zaštiti njihovog zdravlja i imovine.

Pored sveobuhvatne podrške za naše klijente u okviru poslovne saradnje, Sava osiguranje je uradilo mnogo toga po pitanju digitalizacije svog poslovanja. To je način da prevaziđemo ustaljene poslovne okvire, da omogućimo klijentima da koriste naše usluge online. Naši online servisi su jednostavni, brzi, pouzdani i najbolje prilagođeni potrebama klijenata. Na našem web sajtu klijenti mogu online ugovoriti ili produžiti osiguranje, platiti premiju, ali i prijaviti nastalu štetu, napraviti obračun troškova registracije i zakazati tehnički pregled vozila...

Digitalizacijom poslovanja, odnosno pružanjem usluga online, Sava osiguranje pruža mogućnost jednostavnog i brzog rješenja i zadovoljenja potreba klijenata.

Kroz naše digitalne kanale prodaje klijentima je dostupna lako razumljiva ponuda za osiguranje lica i nekretnina. Proces kupovine je siguran i svi privatni podaci klijenata su bezbjedni. Za klijente smo obezbijedili kvalitetnu korisničku podršku kroz komunikaciju sa našim zaposlenima (odlaskom u neku od naših podružnica ili online).

Briga o klijentima podrazumijeva izgradnju i njegu dugotrajnih relacija sa klijentima. To je moguće jedino kroz iskrenu posvećenost, uz međusobno razumijevanje i povjerenje, pružanje kvalitetnih usluga, transparentnost i dostupnost informacija i rješavanje problema na najbolji mogući način.

BRIGA O ZAPOSLENIMA

Vrijednosti koje njeguje naša kompanija, u odnosu prema zaposlenima, su profesionalizam, dobra komunikacija i predanost. Zaposlenima omogućavamo profesionalni i lični razvoj. Konstantno se trudimo da pored ustaljenih načina poslovanja, donesemo nove izazove i mogućnosti koje nesumnjivo doprinose razvoju naših zaposlenih. Dobar portfolio treninga, obuka i seminara, kao i razvoj mentoring programa za novozaposlene, su alati koji našim zaposlenima pružaju kreiranje željenog karijernog puta. Pružajući im jednake mogućnosti za razvoj, povećavamo zadovoljstvo poslom i uslovima rada. Njegujemo kulturu otvorenog dijaloga i timskog rada koji se bazira na zajedničkom sistemu vrijednosti.

Naš poslovni sitem je savremen, moderan, uložili smo, i ulažemo, u tehnologiju i automatizaciju procesa kako bi se smanjilo opterećenje i olakšao rad zaposlenima. Opet, ovo doprinosi i boljoj usluzi, bržem odgovoru na upite i zahtjeve, te većoj efikasnosti poslovanja u cjelini.

Uvažavamo potrebe, interese i sposobnosti zaposlenih, podsticajnim sistemom nagrađivanja i napredovanja, jer su nezamjenjiv kreativni potencijal, podrška i uporište u realizaciji ciljeva našeg Društva.

Brigom o zaposlenima doprinosimo većoj motivisanosti, produktivnosti, lojalnosti zaposlenih i stvaramo pozitivnu radnu atmosferu u kojoj se zaposleni osjećaju ugodno.

Pružamo jedanke mogućnosti za razvoj - Briga o zaposlenima
Pružamo jedanke mogućnosti za razvoj - Briga o zaposlenimafoto: Sava osiguranje

NAGRADE

Mada nagrade i zahvalnice nisu presudne za ugled kompanija, ipak smo ponosni na svaku koju smo dobili. Posebno izdvajamo dvije nagrade za društveno odgovorno poslovanje, u kategoriji "Briga za zajednicu", za srednja preduzeća, od strane Unije poslodavaca Crne Gore, nagradu i priznanje za filantropiju „Iskra” za nesebičan doprinos opštem dobru i razvoju građanskog društva (fAKT), priznanja Zavoda za transfuziju krvi za izuzetan doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori...

Nagrade i zahvalnice su zapravo priznanja za naše zaposlene, jer bez njihovog truda, dobre volje i empatije, akcije koje je Sava osiguranje organizovalo, tokom prethodnih deset i više godina, ne bi bile ovako uspješne. Ideje za akcije koje Sava osiguranje realizuje tokom godine, pod okriljem Inicijative SRCE ZA SVIJET, osmišljavaju upravo zaposleni. Zaista smo srećni što naši zaposleni prepoznaju značaj aktivnosti koje organizujemo u okviru naše politike društveno odgovornog poslovanja i aktivno učestvuju u gotovo svim inicijativama koje pokrećemo.

Ključ uspjeha naših aktivnosti zasnovan je na zajedničkoj snazi menadžmenta i zaposlenih u Društvu, uz zajedničko učešće u akcijima očuvanja i unapređenja životne sredine, kao i pružanja pomoći onima kojima je najpotrebnija.

U svim volonterskim i humanitarnim akcijama učestvuju zaposleni naša tri društva i posebno smo ponosni na odaziv i volonterski angažman naših kolega. Sve naše dosadašnje aktivnosti imale su za cilj unapređenje života svih naših građana, a postale su svojevrsna tradicija i zaštitni znak Sava osiguranja. Svako od nas u kompaniji veoma je ponosan na činjenicu da su naše raznovrsne odgovorne aktivnosti uljepšale svakodnevnicu mnogih ljudi, a mi ćemo sa zadovoljstvom i dalje biti pokretač pozitivnih promjena u našoj zajednici.

Jer zajedno možemo više – SRCE ZA SVIJET
Jer zajedno možemo više – SRCE ZA SVIJETfoto: Sava osiguranje