Božović potpisao za gradnju ulica i igrališta

Osim platnih lista, pritvoreni predsjednik Opštine Budva u ćeliji Istražnog zatvora potpisao i sedam ugovora lokalne uprave sa firmama koje su prvorangirane na tenderima

19688 pregleda 11 komentar(a)
Božović, Foto: BORIS PEJOVIC
Božović, Foto: BORIS PEJOVIC

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović u ćeliji spuškog Istražnog zatvora, osim platnih lista kojima je omogućio isplatu zarada za hiljadu radnika, potpisao je i sedam ugovora lokalne uprave sa firmama koje su prvorangirane na tenderima, čime je aminovao realizaciju investicionog ciklusa, ali i izradu neophodne tehničke dokumentacije, za šta će biti iz kase grada isplaćeno nešto manje od 420 hiljada eura.

To piše u ugovorima u koje su “Vijesti” imale uvid, a koji su zaključeni 11. maja, dva dana prije nego što će Viši sud, isti onaj koji je dozvolio da se službena dokumenta unose u spuški zatvor, produžiti prvom čovjeku Budve pritvor još za dva mjeseca.

Božović je potpis stavio na ugovor kojim je Opština povjerila podgoričkoj kompaniji “Put inženjering” - izradu tehničke dokumentacije za izgradnju kolskog pješačke saobraćajnice S33-33 i S34-34 u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana (DUP) “Budva centar”. Vrijednost ugovora je 16.758 eura.

Božović je sa istom kompanijom zaključio ugovor oko tehničkog projektovanja rješenja za izgradnju kolsko-pješačke saobraćajnice S26 sa pratećim instalacijama u naselju kamenovo. Vrijednost tog ugovora je 17.908 eura.

Treći potpis pritvoreni gradonačelnik je stavio na ugovor sa firmom “Geotechnics projekt & consulting” iz Podgorice koja je angažovana za tehničko projektovanje rješenja kolsko-pješačke saobraćajnice S 5-5 u zahvatu DUP “Budva centar”, a vrijednost ugovora je 16.335 eura. Božović je istoj kompaniji, koja je prvorangirana na prethodno održanom tenderu povjerio i tehničkog projektovanja idejnog rješenja za izgradnju ulice S 3-3 takođe u zahvatu DUP “Budva centar” i izgradnju kolske saobraćajnice sa pratećim instalacijama iznad korita rijeke Grđevice. Vrijednost tog ugovora je 37.510 eura. Ista kompanija, kako piše u petom potpisanom ugovoru, projektovaće izgradnju kolske saobraćajnice S52 sa pratećim instalacijama u naselju Kamenovo,nadomak Svetog Stefana za šta će iz gradske kase biti plaćeno 16.335 eura.

Među službenim dokumentima koje je Božović potpisao, a dostavila mu je gradska administracija je i ugovor sa ponuđačem, kompanijom “Refena” iz Podgorice, koja je dobila posao na rekonstrukciji Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju “Biseri” Budva. Ukupna vrijednost radova je 63.205 eura.

Posljednji ugovor koji je potpisan je onaj lokalne uprave i podgoričke kompanije” Centroslavija” kojoj su povjereni radovi na modernizaciji i opremanju sportsko-rekreativne infrastrukture u vaspitno-obrazovanim ustanovama na teritoriji opštine Budva. Vrijednost tih radova, kako piše u ugovoru, je 249.865 eura.

Nakon što je 13. aprila Božović po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšen, zbog sumnji da je dio kriminalne grupe odgovorne za šverc kokaina, što njegova odbrana odbacuje, lokalne uprava se prvo našla u blokadi. Radnicima je prvi put nakon nekoliko godina kasnila zarada, jer nije imao ko da potpiše platne liste, pošto Božović nije imenovao potpredsjednike. Nakon što su iz gradske administracije uputili zahtjev Višem sudu da se Božoviću dozvoli potpisivanje službenih dokumenata, a to sud odobrio, isplaćene su plate.

Da će Božović i dalje ostati na čelu Budve i praktično na taj način potpisivati i ubuduće sva bitna dokumenta, potvrdio je na minulom skupštinskom zasijedanju održanom u ponedjeljak i šef parlamenta Nikola Jovanović, koji je ustvrdio da “na današnji dan ne postoje nikakve zakonske prepreke da Opština Budva, izvršna vlast i zakonodavni dom ne budu potpuno funkcionalni”.

Jovanović je to kazao nakon što je lider budvanskog DPS-a Milan Tičić pozvao sve da se što prije riješi aktuelna situacija, imajući u vidu da je Božoviću produžen pritvor dva mjeseca.

Jovanović je kazao da Opština Budva ima svog izabranog predsjednika i da je to Milo Božović, koji je legalno i legitimno izabran.

”Vaša nam pomoć nije potrebna, mi ćemo da nastavimo da funkcionišemo u ovakvim okvirima, onako kako su nam građani dali povjerenje 23. oktobra. Vrlo samo jasni bili i na prošloj sjednici Skupštne opštine i kada smo izglasali odluku o zaštiti interesa građana Budva i ostvarivanje prava na lokalnu samoupravu. Predsjednik Opštine Milo Božović je dobio rekordnu podršku na prethodnim lokalnim izborima. Izborna volja je ta koja odlučuje ko će biti predsjednik Opštine i nema nikakvog drugog razloga da to n e bude, posebno ako imamo u vidu činjenicu da je Viši sud odobrio potpisivanje službenih dokumenata. Na ovaj način izvršna vlast funkcioniše, vidjeli smo da su svi zaposleni dobili plate, kao i javna preduzeća. Predsjednik Opštine će nastaviti da potpisuje službena dokumenta, a samim tim da bude predlagač akata o kojima će ova Skupština da odlučuje i u narednom periodu”, naveo je Jovanović.

”Što se tiče vremenskog roka u kojem je to moguće, s obzirom na ovu situaciju, moguće je sve do sljedećih izbora. Ne postoji nijedno zakonsko ograničenje da to tako ne bude, a naravno događaji koji slijede odrediće dalje funkcionisanje Opštine Budva”, istakao je on.

URA: Božović da podnese ostavku

Budvanski odbor URA je donio zaključak da bi, na osnovu posljednjih informacija iz medija, a uz puno poštovanje prezumpcije nevinosti, bilo elementarno odgovorno prema građanima, razvojnim projektima, efikasnom i racionalnom funkcionisanju opštinske administracije, a posebno zbog reputacije opštine koja pledira da bude prijestonica kulture, da aktuelni predsjednik opštine Milo Božović podnese ostavku.

”DF, koji trenutno ima apsolutnu većinu odbornika u lokalnom parlamentu, treba u što kraćem roku da predloži novog kandidata za predsjednika opštine, koji će nesmetano moći da obavlja svoju predsjedničku dužnost i da u saradnji sa privredom, administracijom, kulturnim i sportskim djelatnicima nastavi da radi na razvoju zajednice i ostvarivanju opštih interesa stanovništva. Opštinski odbor URA će takvom odgovornom odnosu prema aktuelnom političkom trenutku dati punu podršku”, navode iz URA.

Bonus video: