NVO: Nedopustivo pisanje portala Aktuelno o poslanicama GP URA, pravosudni organi da sankcionišu takve pojave

"U društvu koje ne poštuje žene i manjine, nema mira, tolerancije, demokratije, ni napretka", navodi se u reagovanju grupe nevladinih organizacija

7327 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa nevladinih organizacija poručila je da je nedopustivo današnje pisanje portala Aktuelno o poslanicama Građanskog pokreta URA Boženi Jelušić i Suadi Zoronjić.

Pozvali su, između ostalog, pravosudne organe da se odrede prema konkretnom slučaju i preduzmu zakonom propisane mjere da se takve pojave sankcionišu.

"U susret predstojećim izborima, ponovo svjedočimo uvredljivom i neetičnom pisanju pojedinih medija o ženama u politici. Ovoga puta je u pitanju portal 'Aktuelno' koji na nedopustiv način etiketira poslanice GP URA. Zanimljivo je da pomenuti portal, čiji je osnivač Ski resort - Kolašin 1450 A. D. na svojoj web stranici navodi da se rukovodi uređivačkom politikom koja je usmjerena na promociju ljudskih prava i sloboda, slobodu izražavanja i iznošenja različitih stavova o temama od društvenog interesa, a koji ne ugrožavaju zajamčena prava i slobode građana, kao i dostojanstvo čovjeka. Evidentno je da nazivanjem poslanica 'starletama političke prostitucije' ovaj portal teško vrijeđa njihovo ljudsko dostojanstvo i krši sopstvene principe rada", navodi se u reagovanju.

Ovakvo medijsko izvještavanje o ženama u politici je, smatraju, ohrabreno pasivnim odnosom nadležnih institucija prema toj pojavi, ali i činjenicom da do sada "nijedan politički lider nije javno osudio govor mržnje prema ženama, niti je preuzeo odgovornost za takvo postupanje članova i podržavalaca svoje partije".

"Stoga apelujemo na političke lidere, urednike i vlasnike medija da javno zauzmu stav i pošalju snažnu poruku nulte tolerancije na omalovažavanje žena i drugih diskriminisanih grupa u javnom prostoru i da se javno ograde od svih takvih ponašanja koja dolaze iz njihovih redova. Pozivamo i pravosudne organe da se odrede prema ovom konkretnom slučaju i preduzmu zakonom propisane mjere da se ovakve pojave sankcionišu", dodaje seu reagovanju.

Iz NVO sektora podsjećaju i na odredbe Zakona o elektronskim medijima Crne Gore , koje u članu 48 zabranjuju pružanje audiovizuelnih medijskih usluga koje ugrožavaju ustavni poredak i nacionalnu bezbjednost, podstiču mržnju ili diskriminaciju po osnovu rase, etničke pripadnosti, boje kože, pola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili porodičnog statusa, starosne dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta ili polne orijentacije.

Zatražili su i da se ojačaju nadležnosti Agencije za eletronske medije za kontrolu i onemogućavanje medijskih sadržaja kojima se vrijeđa dostojanstvo ličnosti i nesmetano širi rodna diskriminacija.

"U društvu koje ne poštuje žene i manjine, nema mira, tolerancije, demokratije, ni napretka", navodi se u reagovanju koje potpisuju:

Centar za ženska prava

Asocijacija Spektra

Media Centar

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore

Udruženje Roditelji

SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić

Queer Montenegro

NVO Juventas

Centar za romske inicijative

Udruženje LBTQ žena Stana

SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica

Bonus video: