SEECP: Proces prsitupanja EU učiniti efikasnijim

Kako je saopšteno iz parlamenta, Đurović je, otvarajući plenarnu sjednicu, istakla značaj Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u kontekstu jačanje stabilnosti i sigurnosti regiona, kao i unapređenja sveopšteg razvoja

5707 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Proces pristupanja Evropskoj uniji (EU) treba učiniti efikasnijim i predvidljivijim, a između država regiona jačati dijalog i saradnju, poručeno je na zasijedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoističnoj Evropi (PS SEECP).

Skupština Crne Gore je u prethodna dva dana bila domaćin zasijedanja PS SEECP-a, u čijem fokusu je bila tema "10 godina PS SEECP-a. Naredna decenija za bolju integraciju i jasniju evropsku perspektivu regiona SEECP-a. Zajedno u SEECP-u – Zajedno u EU ".

Sjednicom je predsjedavala predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, a učestovali su, osim crnogorskih poslanika, i predstavnici zemalja učesnica - Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Slovenije i Srbije.

Kako je saopšteno iz parlamenta, Đurović je, otvarajući plenarnu sjednicu, istakla značaj Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u kontekstu jačanje stabilnosti i sigurnosti regiona, kao i unapređenja sveopšteg razvoja.

"Izrazila je zadovoljstvo što Crna Gora ima priliku da po drugi put predsjedava ovom važnom inicijativom i naglasila da je zadatak tokom predsjedavanja bio veoma izazovan imajući u vidu aktuelna dešavanja u Evropi i svijetu“, kaže se u saopštenju", navodi se u saopštenju.

Đurović je naglasila da je cilj crnogorskog predsjedavanja bio vraćenje fokusa na oblast evropskih integracija, zbog čega je jubilarna sjednica posvećena toj temi.

Ona je, dodaje se, informisala učesnike o inicijativi za formiranje privremenog radnog tijela PS SEECP, koje će imati za cilj ubrzanje procesa pridruživanja EU, kao i razmjenu dobrih praksi između učesnica ove regionalne organizacije, koje su kandidati za članstvo u EU.

Đurović je ukazala na važnost regionalne saradnje, kao modela koji pruža brojne mogućnosti, koji je posebno značajan u uslovima kompleksne geopolitičke situacije, rastuće inflacije i krize.

Predsjednik Vlade i koordinator rada Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović osvrnuo se na izazove sa kojima se region Jugoistočne Evrope trenutno suočava, kao i posljedice ratne agresije Rusije na Ukrajinu.

On je istakao da Crna Gora u potpunosti usklađuje svoje politike sa politikama EU i pozvao sve učesnike SEECP-a na jedinstveno djelovanje u promociji univerzalnih vrijednosti na kojima je bazirana ta regionalna organizacija.

Abazović je podsjetio na značaj zelene agende, naglašavajući da je Crna Gora jedina zemlja koja se u svom Ustavu odredila kao ekološka država.

On je zaključio da se treba okrenuti budućnosti i zajedno raditi na unapređenju infrastrukturne povezanosti između zemalja učesnica SEECP-a.

Poslanici zemalja učesnica procesa su se, kako je saopšteno, u diskusiji saglasili da je neophodno zalagati da se politika proširenja zadrži visoko na agendi Evropske unije.

"Učesnici zasijedanja su bili jedinstveni u ocjeni da je potrebno dalje poboljšavati proces pristupanja i učiniti ga efikasnijim i predvidljivijim, kao i jačati međusobni dijalog i saradnju između država regiona“, navodi se u saopštenju.

Zasijedanje je okončano usvajanjem Završne deklaracije, kojom je naglašena puna opredijeljenost evropskoj integraciji cijelog regiona SEECP-a i postavljena kao glavni cilj Parlamentarne skupštine te organizacije tokom naredne decenije.

Tim dokumentom su, kako su kazali iz parlamenta, ohrabrene sve učesnice SEECP-a koje su istovremeno i članice EU, da nastave da djeluju kao glavni promoteri procesa proširenja za sve kandidate, potencijalne kandidate i aspirante za članstvo u procesu pristupanja Uniji.

Završnom deklaracijom učesnici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi osudili su agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i izrazili solidarnost sa narodom Ukrajine.

Predsjedavanje SEECP-pm je, na kratkoj ceremoniji, predato predsjedniku parlamenta Sjeverne Makedonije Talatu Džaferiju.

Bonus video: