Kad pada kiša, ne mogu nikud

Porodica Stanković iz podgoričkog naselja Zagorič pola godine od Glavnog grada čeka odgovor na zahtjev da im riješe prilaz do kuće

11845 pregleda 3 komentar(a)
Prilaz kući je nemoguć u danima kad pada kiša, tvrde Stankovići, Foto: Privatna arhiva
Prilaz kući je nemoguć u danima kad pada kiša, tvrde Stankovići, Foto: Privatna arhiva

Kad pada kiša, kuća porodice Stanković iz naselja Zagorič, u Podgorici, opkoljena je vodom i, kako kažu, bez auta ne mogu ni iz kuće ni u kuću.

Slađana Stanković ispričala je “Vijestima” da se od kraja prošle godine više puta obratila službama Glavnog grada - Vodovodu, Putevima, Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj, uz molbu da se ispred njene porodične kuće riješi pitanje sakupljanja atmosferskih voda. Do danas, nije dobila i konkretan odgovor.

Prvi put, pisala je Glavnom gradu krajem prošle godine.

”Obraćam se, već nekoliko puta, sa molbom da nam izađete u susret i bagerom poravnate ogromne bregove koji su se stvorili nakon velikih kiša. Naime, u našem naselju još nije urađena atmosferska kanalizacija i asfalt. Put je makadamski, pa samim tim i podložan promjenama sa svakom većom padavinom. Sada su se stvorili takvi bregovi koji ne dozvoljavaju otok vode i ona se koncentriše ispred moje kapije”, navela je ona u jednom od obraćanja.

U jednom od dopisa napisala je i da je, usljed velikih kiša, postojala realna opasnost da voda uđe u kuću, kada su u večernjim satima isključili struju sa motora za kapiju, “jer radi na 220 volti, da neko ne nastrada od struje”.

”Molim vas da nam izađete u susret i pošaljete bager i kamion koji bi odnio višak šuta i izravnao ulicu. To privremeno rješenje bi nama bilo od velikog značaja. Napominjem da je moj plac i kuća uredno legalizovani, sa plaćenim komunalijama, o čemu postoji evidencija u katastru”, napisala je ona. Takođe je navela i da su problemi nastali “jer su neke komšije nasipanjem šuta izdigli put ispred svojih kuća, pa voda nema prirodan otok prema Morači, kao ranijih godina”.

Stankovićeva se posljednji put, u ponedjeljak, obratila i kabinetu gradonačelnice Olivere Injac i ponovo Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj.

Glavnom gradu pisale su i “Vijesti” - prvi put u vezi sa tim problemom početkom aprila, dok je na čelu Podgorice još bio Ivan Vuković, te ponovo početkom sedmice. Ni ranije, iz kabineta Vukovića, ni sada, kada je Injac preuzela upravljanje gradom, redakcija nije dobila odgovor.

Stankovići su, kako je ispričala sagovornica, na zahtjev za izradu kanala i ravnanje saobraćajnice u Zagoriču, krajem aprila dobili odgovor Sekretarijata za saobraćaj, kada im je rečeno da su oni kontaktirali “Puteve”. Iz tog gradskog preduzeća, međutim, nisu izlazili na teren.

”U vezi sa vašim zahtjevom od 6. aprila 2023, koji se odnosi na izradu kanala i ravnanje saobraćajnice u Zagoriču, obavještavamo vas da smo ‘Putevima’ d.o.o. proslijedili urgenciju u cilju sagledavanja problema na terenu koji datiraju već duži vremenski period, kako bi se o istom izjasnili”, piše u odgovoru na zahtjev Slađane Stanković.

U obraćanju redakciji u ponedjeljak, ona je navela da je kod njih i dalje sve po starom.

”Kiša pada, a mi opkoljeni vodom. Bez auta ne možemo ni izaći ni ući u kuću. Dijete ne može u školu ili u grad, ako ga jedno od roditelja ne prebaci kolima”, kazala je ona “Vijestima”.

Kuća Stankovića jedan je od objekata u naselju Zagorič koji su izgrađeni na zemljištu porodice Stamatović, kojoj je, pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda 2015. vraćeno preko 200.000 kvadrata. Vlasnici objekata koji su postigli dogovor oko isplate kupoprodajne cijene sa porodicom Stamatović, upisani su u list nepokretnosti kao isključivi vlasnici zemljišta koje su otkupili. To je, prema podacima iz katastra, slučaj i sa Stankovićima, čija je kuća u međuvremenu legalizovana. Prilaz kući, međutim, prolazi preko zemljišta koje se vodi na druga lica i Stamatoviće, pa su Stankovići od njih tražili i, prema prikazanoj dokumentaciji, i dobili saglasnost za radove - za upojni bunar i ravnanje makadamskog puta.

Bonus video: