Iza rešetaka zakopali kokoške: Zatvorska populacija nije oboljela od salmoneloze

Analizom uzoraka dostavljenih iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija početkom godine utvrđeno prisusutvo salmonele kod koka nosilja

16999 pregleda 1 komentar(a)
Nije bilo zaraženih salmonelom u zatvoru u Spužu (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Nije bilo zaraženih salmonelom u zatvoru u Spužu (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Zbog salmonele, jato koka nosilja i jaja uništeni su i zakopani unutar zidina Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), a iz te ustanove tvrde da među zatvorskom populacijom nije dijagnostikovano oboljenje čiji uzročnik je ta bakterija.

To su “Vijestima” odgovorili iz UIKS, pojasnivši da je salmonela otkrivena početkom godine, redovnom analizom uzoraka.

”Nakon što je, analizom uzoraka dostavljenim iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, utvrđeno prisustvo salmonele kod koka nosilja, početkom 2023. godine, izvršeno je uništavanje i neškodljivo uklanjanje konzumnih jaja, usmrćivanje jata živine i neškodljivo odlaganje i uništavanje leševa usmrćenog jata živine u jamu iskopanu na zemljištu UIKS-a”, kazali su “Vijestima” iz te ustanove.

Objasnili su da je nakon odlaganja leševa usmrćene živine izvršeno zatrpavanje jame:

”A zatim i dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija ovog prostora, kao i prostora na kojem je boravila zaražena živina. Sve navedene radnje izvršene su u skladu sa rješenjem Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i pod nadzorom veterinarskog inspektora”, pojasnili su iz zatvora.

Ističu da u UIKS nije dijagnostikovano oboljenje salmoneloza, čiji je uzročnik bakterija salmonela.

Negirali su nezvanične informacije - da su prilikom otkopavanja rupe u kojoj su zakopane uništene kokoške i jaja, dvorište UIKS preplavile zmije.

”Prilikom otkopavanja rupe u kojoj su zakopane uništene kokoške i jaja, kao ni u narednom periodu, u okviru kompleksa UIKS, nije primijećeno prisustvo zmija. Smatramo bitnim istaći da u okviru redovnih aktivnosti održavanja kompleksa UIKS, registrovana i ovlašćena firma po potrebi vrši repelentno tjeranje zmija”.

Šta je salmonela?

Prema podacima Instituta za javno zdravlje salmoneloza ili “zarazno trovanje hranom” oboljenje je organa za varenje ljudi i životinja.

”Primarno je bolest domaćih životinja, a na čovjeka se prenosi upotrebom hrane živinskog porijekla, zagađene uzročnikom oboljenja i njegovim toksinom”.

Na sajtu IJZ objašnjeno je da zaražene životinje izlučuju salmonele preko izmeta, sekreta i ekskreta, a zaražena živina i preko jaja.

Osim kod domaćih životinja - svinja, goveda, ovaca i živine, može se naći i kod zaraženih glodara, kućnih Ijubimaca, riba, školji...ali i kod čovjeka...

Bonus video: