Župa nikšićka će imati pola miliona eura godišnje od koncesija na rudu

"Ovo rješenje je prije svega u interesu Župe nikšićke, na čijem tlu se vrši nemilosrdna eksploatacija rudnog bogatstva, ali i devastacija životne sredine i putne infrastrukture, dok privilegovani subjekti izvlače višemilionske profite", kazao je poslanik Demokrata Momo Koprivica

8463 pregleda 13 komentar(a)
Koprivica, Foto: Luka Zeković
Koprivica, Foto: Luka Zeković

Zahvaljujući amandmanu poslanika Demokrata Moma Koprivice na Zakon o koncesijama, kojim se uvodi godišnja naknada za zaštitu životne sredine i putne infrastrukture koju su obavezni plaćati oni privredni subjekti koji imaju koncesiju za eksploataciju rudnog bogatstva, nikšićka Župa, kao i drugi krajevi Crne Gore, imaće godišnji prihod od pola miliona eura.

"Ovo rješenje je prije svega u interesu Župe nikšićke, na čijem tlu se vrši nemilosrdna eksploatacija rudnog bogatstva, ali i devastacija životne sredine i putne infrastrukture, dok privilegovani subjekti izvlače višemilionske profite. Za sve to vrijeme nijesu nametnute adekvatne protivobaveze koncesionaru, ali se ovim zakonskim rješenjem korjenito mijenja situacija. Osim pravičnosti, ovim se postiže ekonomska efikasnost, kao i fiskalna održivost mjesne zajednice, jer će iznos od naknade ići u cjelosti za infrastrukturne i ekološke projekte na tlu upravo mjesne zajednice gdje je predmet koncesije", kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, pomenuto zakonsko rješenje je dio sveukupne reforme kojom se vrši "detajkunizacija privrede i društva i radi na stvaranju novih javnih dobara".

"Drugi dio posla pripada institucijama pravne države koje će neselektivno djelovati i očistiti sistem od zloupotreba i korupcije, u svim oblastima, uključujući i rudaratvo", poručio je Koprivica.

Bonus video: