Vlast ne pita građane Kolašina za odluke

U anketi Inicijative Zeleni Kolašin, 96,9 odsto ispitanika tvrdi da nijesu imali učešća u procesu

3790 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Čak 96,9 odsto ispitanica i ispitanika u anketi koju je sprovela Inicijativa Zeleni Kolašin, tvrde da nijesu učestvovali u procesu donošenja odluka o prostornom i urbanističkom razvoju grada, a 79,4 odsto nijesu upoznati sa načinom na koji nadležni donose takve odluke.

Anketa je, kako objašnjavaju iz Inicijative, sprovedena s namjerom “da se pokaže koliko su Kolašinci i Kolašinke, zadovoljni kvalitetom života u gradu i šta mislimo o intenzivnoj novoj gradnji koja je mjesecima u zamahu”.

”Ohrabrujuće je što bi čak 79,9 odsto ispitanka/ca voljelo da dobije priliku da učestvuje u procesu donošenja odluka. O tome bi voljeli da budu obaviješteni putem društvenih mreža, redovnih sastanaka u mjesnoj zajednici, putem medija i putem pisma. Osim što izostavljaju javnost iz procesa donošenja odluka, nadležni nas ne informišu adekvatno. Oko 53 odsto građana/ki nije upoznato sa tim šta će se u narednom periodu graditi u Kolašinu, a onima koji su informisani se planirani pravac razvoja grada uglavnom ne dopada”, kažu i Incijativi.

Dio pitanja odnosio se i na stanje gradske infrastrukture. Pokazalo se da oko 80 odsto anketiranih smatra da je glavni razlog saobraćajnih gužvi u gradu nedostatak parking mjesta. Među ostalim razlozima za saobraćajne gužve, ispitanici/ce naveli su “ulično parkiranje, veliki broj jednosmjernih ulica, neadekvatna biciklistička i pješačka infrastruktura, i, na kraju, prekomjerno korišćenje automobila”.

Anketirani su nezadovoljni i kvalitetom zajedničkih i javnih prostora, a kao problem najčešće su navođeni nedostatak trotoara, neadekvatna ulična rasvjeta, nedovoljne parkovske površine i nepostojanje dovoljno igrališta za djecu.

”Građani/ke smatraju da situacija sa saobraćajem u gradu značajno doprinosi porastu buke, ali i pored toga 94,4 odsto anketiranih bi okarakterisalo Kolašin kao miran i bezbjedan grad za život. Veliki problem u imamo i sa komunalnom infrastrukturom, pa čak 68 odsto anketiranih navodi da nemaju priključak na gradsku kanalizaciju, iako skoro pola ispitanika/ca živi u centru grada. To znači da ni uže gradsko jezgro nema u potpunosti riješenu komunalnu infrastrukturu”, rezultati su ankete.

Oko 91,3 odsto anketiranih su zabrinuti u vezi sa priključivanjem novoizgrađenih objekata na postojeće mreže i skeptični su da li one mogu da podnesu ovu količinu gradnje i dodatnog opterećenja.

Iz Inicijative Zeleni Kolašin objašnjavaju da je u anketi učestvovalo 160 njihovih sugrađana/ki, a da su rezultati pokazali “mahom nezadovoljstvo trenutnom situacijom, kao i prostornim i infrastrukturnim uslovima za život u gradu”.

Bonus video: