Ibrahimović: Presijecanje arheološkog nalazišta ’nediskrimininatorsko’, mještani Bijedića najavili protest

Ministar Ibrahimović tvrdi da je dobijanje koncesije za kamenolom posred arheološkog nalazišta iz neolita kod Bijelog Polja bio transparentan

8729 pregleda 0 komentar(a)
Ibrahimović, Foto: Boris Pejović
Ibrahimović, Foto: Boris Pejović

Ministar Kapitalnih inivesticija Evrin Ibrahimović kazao da je postupak dodjele koncesije za kamenolom u Bijedićima bio transparentan, javan i nediskriminatorski, u skladu sa zakonom.

Mještani najavili novu blokadu magistralnog puta u nedjelju, 28. maja, tražeći raskid ugovora sa firmom "Elas"

U nedjelju, 28. maja u 12 časova mještani Bijedića blokiraće na sat vremena magistralni put Bijelo Polje -Prijepolje, zbog izgradnje kamenoloma u tom mjestu, nadaleko poznatom arheološkom nalazištu iz neolita.

Mještani su ogorčeni što je na tom lokalitetu, starom do 6,5 hiljada godina pokrenuta izgradnja kamenoloma, za šta vlasnik firme “Elas” Šućro Omerović, kako tvrdi, dobio sve potrebne dozvole.

Mještani traže raskid ugovora, da se zaštiti lokalitet i preispitaju sva odobrenja, tim prije što se kamenolom radi u blizini kuća, glavnog vodovoda za MZ Gubavač, imanja, livada.. .

Omerović je sa ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem potpisao ugovor ‘o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploatacije nemetalnične mineralne sirovine -tehničko građevinskog kamena lokaliteta “Ober” u mjestu Bijedići kod Bijelog Polja.

U međuvremenu Uprava za zaštitu kulturnih dobara donijela rješenje o “prethodnoj zaštiti” već oštećenog nalazišta, za čiju je izgradju ranije dala pozitivno mišljenje.

Uprava je donijela ‘rješenje o zaštiti lokaliteta u Bijedićima, koje je uslijedilo nakon što se ispostavilo da je koncesionar, firma “Elas” iz Bijelog Polja, bagerima presjekao nalazište iz neolita, staro 6. 500 godina.

Iz Ministarstva kapitalnih invsticija upućenom predstavniku građanske inicijative “Zaštitimo BIjediće” Krstu Tvrdišiću, dostavljenom juče, prepričali su dosadašnji postupak dobijanja koncesije, počev od sjednice Vlade od pretprošle godine, kada je donijela Plan davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja, te da je prije tog plana Vladi na razmatranje i usvajanje prethodila javna rasprava, koju je sprovelo MKP – Direktorat za geologiju i rudarstvo, nakon čega je u plan ušao i lokalitet „Ober“.

"Postupak dodjele koncesije je bio transparentan, javan i nediskriminatorski. Postupak dodjele koncesije se odvijao u transparentnoj proceduri u skladu sa odredbama Zakona o koncesijama. Porketanje postupka izrade koncesionog akta, u skladu sa zakonom, nadležni organ se obraća za mišljenje institucijama i organizacijama nadležnim za pojedine karakteristike lokaliteta. U slučaju lokaliteta „Ober“ JU Zavod za geološka istraživanja se obratio i Upravi za zaštitu kulturnih dobara zahtjevom od 4. novembra 2020. godine", stoji u odgovoru, koje je Ministarstvo kapitalnih investicija dostavilo prestavniku građanske inicijative "Zaštitimo Bijediće".

U odgovoru dodaju da je u Mišljenju Uprave od 30. novembra 2020, navedeno da se može pristupiti istraživanju i eksploataciji mineralne sirovine tehničko kamena na lokaciju „Ober“ uz obavezu da se uvaže zakonske odredbe konstatovane ovim mišljenjem, a da je predmetni dokument je odobrio tadašnji direktor Uprave Božidar Božović.

Podsjećaju da se koncedent ima pravo da raskine ugovor dostavljanjem ugovora o raskidu, bez davanja roka za otklanjanje povreda ukoliko „se vršenjem koncesione djelatnosti ugrožava životna sredina i zdravlje ljudi ili zakomom zaštićena područja i objekti, što se u vrijeme davanje koncesije nije moglo predvidjeti, a mjere predviđene posebnim propisima nijesu dovoljne da to spriječe“.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija navode da im je 16. maja dostavljeno rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara, kojim se, između ostalog uspostavlja prethodna zaštita „arheološkog nalazišta „Trnje u Bijedićima“; do završetka arheoloških istraživanja i iskopavanja, sa kojim je upoznat i koncesionar.

"Kako je ovaj organ u cjelosti ispoštovao zakonsku proceduru dodjele predmetnog ugovora, tako će u toku daljih postupaka pratiti poštovanje prava i obaveza koje proističu iz ugovora", naveo je u odgovoru ministar Ibrahimović.

Arheolog i savjetnik Polimskog muzeja Predrag Lutovac je kazao za “Vijesti” da je, pored Beransela u Beranama, to jedini lokalitet neolitske vinčanske kulturne grupe, koji je samo djelimično istražen. On je prethodno pozitivno mišljenje Uprave za izgradnju kamenoloma nazvao ishitrenim.

"Polimski muzej je otvorio nekoliko sondi, a cijeneći površinu na kojoj se prostire neolitsko naselje, u dosadašnjem periodu Polimski muzej je istražio svega pet odsto. Tačnije, istraženo je 30 metara kvadratnih na lokalitetu koji se prostire u dužini od oko 200 metara. Na tom istraženom dijelu nađeno je oko 200 predmeta. Izvođač radova ne može da priđe siparu, a da ne uništi sam arheološki lokalitet", kazao je Lutovac.

Ekološki aktivista Milorad Miki Mitrović je kazao da je za odobrenje izgradnje kamenoloma u Bijedićima odgovoran vrh Demokratske partije socijalista na državnom nivou, da je ta nit nastavljena i na opštinskom nivou, nakon izbora 30. avgusta 2020, ali i nove vlasti na državnom nivou, koje prećutno gleda na uništavanje poznatog arheološkog nalazišta.

"Firma "Elas" je dobila nevjerovatnih 1.743.416 metara kvadratnih koncesionog prostora na kojem treba da radi kamenolom, što je nevjerovatno", kazao je Mitrović.

Bonus video: