Plantaže: Broj radnika isti, troškovi zarada manji za preko četiri miliona eura

"Podaci Akcije za socijalnu pravdu da su početkom ove godine Plantaže imale 1.112 zaposlenih odnosi se i na sezonsku radnu snagu, koju Plantaže, zbog prirode djelatnosti, svake godine dodatno angažuju, a taj broj u zavisnosti od potreba procesa rada varira od 100 do 500 godišnje", navodi se u reagovanju

5602 pregleda 0 komentar(a)
13.Jul-Plantaže, Foto: Luka Zeković
13.Jul-Plantaže, Foto: Luka Zeković

Iz kompanije "13.Jul-Plantaže" su kazali da su troškovi zarada u kompaniji u 2022. godini u odnosu na 2019. godinu niži za preko četiri miliona eura.

To se navodi u reagovanju ove kompanije na saopštenje Akcije za socijalnu pravdu, u kojem se, prema njihovim riječima, "tendenciozno spočitava političko zapošljavanje u kompaniji “13.Jul-Plantaže”, zasnovano na pogrešno interpretiranim podacima i ne predstavlja objektivno stanje.

"Jedan od primarnih prioriteta nove uprave kompanije “13.Jul-Plantaže” odnosi se ne sveobuhvatnu racionalizaciju troškova poslovanja i svođenje istih na održivu mjeru. Tome u prilog govori i činjenica da su samo troškovi zarada u kompaniji u 2022. godini u odnosu na 2019. godinu niži za preko 4 miliona eura", navodi se u saopštenju ove kompanije.

Broj zaposlenih u kompaniji na dan 31.12.2022. godine, kazali su iz plantaža, iznosio je 636 redovnih radnika i radnika na određeno vrijeme, što je isti broj kao i na današnji dan.

"Podaci Akcije za socijalnu pravdu da su početkom ove godine Plantaže imale 1.112 zaposlenih odnosi se i na sezonsku radnu snagu, koju Plantaže, zbog prirode djelatnosti, svake godine dodatno angažuju, a taj broj u zavisnosti od potreba procesa rada varira od 100 do 500 godišnje", navodi se u reagovanju.

Komapnija “13.Jul-Plantaže”, kako se dodaje, bavi se primarno poljoprovrednom djealtnošću i najveći je proizvođač grožđa i vina u ovom dijelu Evrope.

"Imajući u vidu da je poljoprivreda djelatnost sezonskog karaktera i da se poslovi u vinogradu, u konkretnom slučaju najvećem vinogradu u jednom kompleksu u Evropi, u zavisnoti od agrotehničkih operacija sprovode periodično tokom cijele godine, u skladu sa tim se kreću i naše potrebe za angažovanjem sezonske radne snage", kazali su iz Plantaža.

Prema njihovim riječima, početkom svake kalendarske godine u toj kompaniji aktuleni su poslovi zimske rezidbe i vezanja vinove loze, jednih od najznačajnijih poslova u vinograd, kada imaju potrebu za angažovanjem većeg broja sezonskih radnika.

"Sezonska radna snaga u vinogradu se angažuje na poslovima zelenih operacija, nakon čega slijedi berba grožđa i voća kao kruna cjelogodišnjeg rada. Podaci sa početka 2020. i 2023. godine ne mogu se, u ovom kontekstu, porediti iz više razloga. Prije svega, ova proizvodna godina je bila sprecifična po tome što su kraj prošle godine obilježile povoljne vremenske prilike koje su nam omogućile da poslovi na rezidbi vinograda krenu ranije nego prethodnih godina. Iz tog razloga je angažovanjem većeg broja sezonske radne snage, u periodu krajem prošle i početkom ove godine, rezidba u vinogradu trajala kraće", dodaje se u reagovanju Plantaža na pisanje Akcije za socijalnu pravdu.

Koristimo i ovu priliku, navodi se u saopštenju, da pozovemo predstavnike Akcije za socijalnu pravdu, što ćemo učiniti i u direktnom kontaktu, da dođu u Plantaže i upoznaju sa aktuelnom tematikom.

"Kompanija “13.Jul-Plantaže” je otvorena za medije, i stoga Vas molimo da nas, u cilju istinitog informisanja javnosti, uvijek kontaktirate i provjerite informacije i sa naše strane", kazali su.

Upravi poreza i prihoda uputili zahtjev da nam dostave podakte, kazali su iz Plantaža te dodali da "imajući u vidu da ta procedura traje nekoliko dana, nakon što ih dobijemo, iste ćemo podijeliti sa javnošću".

Bonus video: