Bošnjak o pisanju portala "Aktuelno": Poruka obeshrabrenja svim ženama

"Ispisuje li muškarac ili žena, ko god da stoji iza teksta, vlastitu impresivnu biografiju beščašća upravo omalovažavajući, ponižavajući drugog, a pri tome se krijući iza anonimnosti, napadajući žene mučki, iza leđa, najniže, najpodmuklije", navodi se u saopštenju

8160 pregleda 1 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak, reagujući na pisanje portala "Aktuelno" o poslanicama Boženi Jelušić i Suadi Zoronjić, kazala je da se neko juče osmjelio da "na najniži i najprostačkiji način, koji je čest kod zabludjelih i radikalizovanih nacionalista, neuspjelom metaforikom pozajmljenom iz kakve zadrugovizije, izvrijeđa dvije žene iz javnog političkog života Crne Gore".

Je li to i poruka obeshrabrenja svim ženama, dodala je Bošnjak, i onoga šta bi ih moglo sve zateći na političkoj areni, ukoliko bi svaki anonimus davao sebi za pravo da nečije ime provlači kroz kaljugu, u stvari, sopstvenih neostvarenih ambicija?

"Ostaje glavno pitanje, koje je, ujedno i ključ problema: zašto se autor teksta nije predstavio punim imenom i prezimenom, kada se već u tekstu izruguje porijeklu i porodici Božene, pa da vidimo tog ničeovskog natčovjeka, arijevca u punom sjaju, dok iz njegovih adskih dubina provijava mizoginija, ali i ksenofobija u javni prostor ove zemlje", navodi se u reagovanju potpredsjednice Skupštine.

Čini se, dodaje se, da su ove pojave upravo ono što anonimus prebacuje svojim političkim neistomišljenicama – neizostavne karike u procesu destrukcije ne samo crnogorskog već i svakog civilizovanog društva – mizoginija, ksenofobija, ali i svaki drugi oblik mržnje.

"Ispisuje li muškarac ili žena, ko god da stoji iza teksta, vlastitu impresivnu biografiju beščašća upravo omalovažavajući, ponižavajući drugog, a pri tome se krijući iza anonimnosti, napadajući žene mučki, iza leđa, najniže, najpodmuklije", navodi se u saopštenju.

Opet da se oprobamo anonimusovim otrovnim oružjem, dodala je Bošnjak, vraćajući mu ga kao bumerang – "zar to nije svojevrsna prostitucija sa vlastitom ličnošću i identitetom, kategorijama istine, hrabrosti, dostojanstva".

Ili da postavimo logično pitanje, kazala je ona, da li se autor ovog impresivnog monumenta mizoginije i ksenofobije, zapravo, unaprijed stidi svoga teksta, krijući se u svojoj anonimnosti, a mora da ga napiše, objavi, jer se bankovni računi usljed inflacije brže tanje.

"I još jedno pitanje- ono čuveno, odbrambeno, frojdovsko: je li onda autor ljut na vlastitu intelektualnu prostituciju, nemoćan da je zaustavi, u kojoj se mora batrgati, da bi preživio, iako svjestan da ponižavajući druge duboko griješi, sakriti iza anonimnosti. Sačuvati preko nje bar zrno dostojanstva za neko svoje sakriveno, uplakano, uplašeno ime koje se poput djeteta stidi iza nekog školskog plakara", navodi se u reagovanju potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak.

Bonus video: