Ispraviti nepravdu nanijetu Ivu Rađenoviću

Nasljednici Starobudvanina podsjećaju kako je imovina oteta i kako se na mjestu nekadašnjeg ugostiteljskog objekta iz 1927, na plaži Mogren 2, koji je dignut u vazduh 1952, sada gradi novi veliki i devastira plaža

17701 pregleda 13 komentar(a)
Mogren Gradnja, Foto: Vuk Lajović
Mogren Gradnja, Foto: Vuk Lajović

I pored sve nepravde koja se po pitanju otete i uzurpirane imovine decenijama čini našoj porodici, želimo da vjerujemo da će sudije, kod kojih se naši predmeti trenutno nalaze postupiti po pravdi i savjesti i da će se ispraviti greška počinjena u prošlosti.

To su poručili nasljednici Starobudvanina, pokojnog Iva Rađenovića, na čijoj se parceli, na plaži Mogren 2 gradi ugostiteljski objekat.

Mogren Gradnja
Mogren Gradnjafoto: Vuk Lajović

Oni su “Vijestima” dostavili otvoreno pismo u kojem navode kako je imovina Rađenovića oteta i kako se na mjestu nekadašnjeg njegovog ugostiteljskog objekta sada gradi novi.

”U vezi sa radovima koji se izvode na izgradnji objekta na plaži Mogren 2, navodno pokrivenih svim potrebnim dozvolama, kao nasljednici Starobudvanina, pokojnog Iva Rađenovića, imamo potrebu upoznati javnost sa našom stranom priče. Građevina koja se trenutno gradi na plaži Mogren 2 u Budvi, gradi se na zemljištu koje je davne 1927. godine kupio i tu sagradio prvi ugostiteljski objekat naš pokojni đed Ivo Petrov Rađenović. Od tog bifea je hranio osmočlanu porodicu, a istovremeno je bio i jedan od prvih ugostitelja na teritoriji tadašnje lijepe male Budve. Godine 1952. tadašnja vlast naš bife zajedno sa katoličkom crkvicom Svetog Antuna je dignut u vazduh, a zemljište nikad nije ni plaćeno niti vraćeno našoj porodici. Nakon toga je na istom mjestu za potrebe hotela ‘Avala’ podignut novi bife, dok je crkvica pala u zaborav”, istakli su nasljednici.

Kako je porodica gubljenjem bifea i egzistencije ostala decenijama uskraćena za privređivanje na svojoj zemlji, oni su naveli da su se 2005. obratili Komisiji za restituciju u Budvi, a potom i u Baru, te predali zahtjev za povraćaj oduzete nam imovine.

”U međuvremenu je, prolazeći kroz razne forme državnih preduzeća, naš bife postao vlasništvo HG ‘Budvanska rivijera’, koja ga je dalje, kao i prethodni subjekti koji su njime raspolagali, eksploatisala i davala u zakup, a time i ubirala profit od njega, dok smo mi kao familija oštećenog vlasnika i dalje čekali na pravdu. Nećemo ulaziti u sve detalje da ovaj tekst ne bi poprimio dimenziju skandaloznog, ali ćemo isto napisati da je u međuvremenu donedavni objekat na plaži Mogren 2 uz raznorazna kontradiktorna objašnjenja srušen do temelja tj. golog pijeska, iako se po zakonu smjela izvršiti samo rekonstrukcija, ali ne i rušenje. Na mjestu gdje je nekada bio naš objekat, pa novosagrađeni od strane državnih firmi, sada je dozvoljeno da se gradi treći, sasvim novi objekat, povećanih gabarita, sa kontroverznim parametrima kada su u pitanju kvadratura, spratnost i opis objekta”, istakli su oni.

Kako navode, bili su u prilici da pročitaju da će objekat imati čak dva sprata, što je u suprotnosti sa urbanističko-tehničkim uslovima koji se daju za rekonstrukciju nekog starog objekta.

”Poseban problem i posebna šteta koji su proizišli iz namjere HG ‘Budvanska rivijera’ da sa svojim zakupcima ‘rekonstruišu’ nikada plaćen ili vraćen bife našeg pokojnog đeda, je da su pomenuti činioci svojim mašinama čak ušli i u našu parcelu 2653 i devastirali skoro 300 kvadrata, za šta nisu imali nikakve potpise niti dozvole naše familije. Nalaz vještaka pokazuje kolika je oštećena površina naše parcele 2653, u koju su bespravno zašle građevinske mašine za potrebe gradnje objekta HG ‘Budvanska rivijera’. Kao oštećena strana, što zbog zemlje u procesu restitucije, a što po pitanju beskrupulozne devastacije naše parcele 2653, smo bili prinuđeni obratiti se nadležnim institucijama za pomoć. Nijedna od više puta kontaktiranih institucija, nije našla za shodno da donese mjere zaštite osnovnih i ustavom zagarantovanih ljudskih prava u ovom slučaju, pa shodno tome smo nažalost mogli samo zaključiti da takve institucije vjerovatno ili ne postoje ili ne žele raditi svoj posao, pa se tako i naša imovina i dalje bespravno uzurpira za potrebe profita HG ‘Budvanska rivijera’”, ističu oni.

Mogren Gradnja
Mogren Gradnjafoto: Vuk Lajović

I pored sve nepravde, kako navode, “koja se po pitanju otete i uzurpirane imovine decenijama čini našoj porodici, želimo da vjerujemo da će sudije, kod kojih se naši predmeti trenutno nalaze postupiti po pravdi i savjesti i da će se ispraviti greška počinjena u prošlosti”

”Kao Starobudvani želimo da pomenemo i da nas je obradovala nedavna informacija predsjednika Opštine Budva da će katoličkoj crkvi, za potrebe rekonstrukcije crkve Svetog Antuna, od HG ‘Budvanska rivijera’ biti vraćena čestica zemlje koja joj je oduzeta. Ovo nam govori da ne postoje nikakve prepreke da i mi konačno dobijemo nazad svoje dvije čestice, koje čine dio parcele 2652 gdje su do 1952. godine bili crkva Svetog Antuna i bife familije Rađenović. Usljed svakodnevnog iščekivanja da bar neka od nadležnih institucija pritekne i našoj porodici u pomoć u ovoj pravnoj stvari, želimo ukratko pobrojati kojim smo se institucijama do sada obratili, ali čija nam je pomoć do današnjeg dana ostala uskraćena”, naveli su nasljednici.

Oni su dostavili i spisak kome su se sve u proteklih dva i po mjeseca obraćali, te da su na desetine mejlova uputili na adrese kabineta ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ekološkoj inspekciji, Urbanističko- građevinskoj inspekciji

Držanom sekretaru u Ministarstvu Ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kabinetu ministra finansija, Upravi za inspekcijske poslove, Komunalnoj inspekciji Opštine Budva, Inspekciji za šume, HG “Budvanska rivijera”.

Iz “Budvansker rivijere” su u više navrata isticali da imaju sve potrebne saglasnosti za gradnju, te da je objekat, nakon nalaza stručnjaka, morao biti porušen jer je klizio u more. Projektom je, koji su dostavili ranije medijima, predviđeno da se izgradi ugostiteljski objekat i obnovi crkva Svetog Antuna Padovanskog. Put koji je prokrčen, kako su naveli biće vraćen u prvobitno stanje.

Bonus video: